Monumentul funerar de la Porolissum

GRATIS! Cere acces pentru una dintre edițiile Istorie Veche premium lansate până acum: click aici.


5.5 lei pentru o oră de istorie în fiecare lună, cu lucruri pe care le știai mai puțin sau poate nu le știai deloc despre istoria României!

Descoperit în jurul anului 1868, monumentul funerar prezentat astăzi reprezintă una dintre cele mai timpurii descoperiri epigrafice făcute în epoca modernă la Porolissum, importantă așezare romană aflată pe granița de nord a provinciei Dacia.

Textul latin rezumă într-un fel aparte ceea ce a însemnat lumea romană. Un anume Publius Aelius Gula, originar din orașul Palmyra din Siria, o comemorează la Porolissum pe sclava sa eliberată (libertă), numită (Aelia) Victoria, originară din Africa.

Traducerea textului latin este următoarea: Zeilor Mani. Victoriei Africana care a trăit 20 de ani. Publius Aelius Gula, patronul ei, libertei sale i-a (ridicat monumentul) pe care l-a binemeritat.

Sursa: Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!