Afganistan – cimitirul imperiilor

flanco.ro/

Pe 16 august, la o zi după ce talibanii au intrat în Kabul, Joe Biden a susținut un discurs despre tragica situație în care a ajuns țara în care armata S.U.A. a luptat timp de două decenii:


“Evenimentele pe care le vedem acum reprezintă trista dovadă că nicio forță militară nu va putea crea un mediu stabil, unit și sigur în Afganistan – țară cunoscută în istorie sub numele de Cimitirul Imperiilor” [1].

Analizând vasta istorie a Afganistanului, vom observa că țara a trecut prin mâinile multor imperii.

Although Afghanistan has endured successive waves of Persian, Greek, Arab, Turk, Mongol, British, and Soviet invaders, no occupying power has ever successfully conquered it. There’s a reason why it has been described as the “graveyard of empires,” and unless America scales down its objectives, it risks meeting a similar fate[2].

De ce este Afganistanul atât de greu de cucerit?

Afganistan este o țară fără ieșire la mare, cu un relief predominant muntos. Se află la granița dintre Asia Centrală și cea de Sud. Dificultățile pe care le-au întâmpinat marile imperii în încercările lor de a cuceri și stabiliza Afganistanul se datorează, în mare parte, reliefului, politicilor țărilor vecine, dar și instabilității ce predomină în această zonă.

Din punct de vedere geopolitic, Afganistan are o importanță deosebită, fiind un teritoriu necesar pentru menținerea puterii în Asia Centrală și de Sud. În plus, trecătoarea Khyber a jucat un rol esențial în zonă, încă din Antichitate, fiind parte a Drumului Mătăsii. În prezent, această trecătoare se află în Pakistan, la granița cu Afganistan.

De la Regatul Greco-Bactrian până la…americani

Alexandru cel Mare a ocupat în anul 330 î.Hr. teritoriul pe care se află acum Afganistanul, în timpul războiului împotriva Persiei. Fiind regiunea cea mai estică a Persiei, Afganistan nu s-a lăsat deloc ușor și a opus o rezistență demnă de respect.

După ce a cucerit aceste teritorii, Alexandru a început cucerirea Indiei prin Jalalabadul de astăzi, atacând bazinui râului Indus prin trecătoarea Khyber, menționată mai devreme. â

După moartea lui Alexandru cel Mare, grecii din Bactria (regiune istorică pe care se află astăzi Afganistan, Pakistan, Uzbekistan și Tadjikistan) au recucerit zona și au format Regatul Greco-Bactrian. Acesta a mai domnit încă trei secole pe teritoriile Bactriei.

În secolele VII-IX, teritoriile Bactriene au fost ocupate de Umar, al Doilea Calif al Califatului Rashidun. În această perioadă s-a realizat trecerea la islam.

Următoarea perioadă dificilă din istoria Afganistanului a fost între anii 1219 și 1221, în timpul invaziei mongole. Imperiul Mongol, sub renumitul Genghis Khan, masacrând populația din Jalalabad, Kandahar și Kabul.

Mai jos puteti urmari un documentar HistoryMarche despre invazia mongolilor in Afghanistan, in drumul lor spre hanatul cuman, unde a avut loc batalia de la Kalka din martie 1223.

Mongolii invadeaza Afghanistanul – sursa foto Youtube – HistoryMarche

Mai târziu, din 1383 până în 1385, teritoriile actuale ale Afganistanului  au fost cucerite de Timur, liderul Transoxianei (poporul ce trăia în țările pe care le cunoaștem astăzi drept Uzbekistan și Tadjikistan). Aceasta a fost o perioadă plină de crime, armatele lui Timur făcând câteva milioane de victime din rândul populației locale. În timp ce bărbații erau uciși fără milă, femeile și copii erau luați în sclavie.

Având în vedere faptul că Afganistanul a fost ocupat de imperii timp de aproximativ 2500 de ani[3], cel mai probabil supranumele de “cimitir al imperiilor” se datorează încercărilor britanicilor, sovieticilor și americanilor de a cuceri sau de a crea un mediu stabil în această țară.

În secolele XIX și XX, Afganistan a fost invadată de trei ori de către India Britanică. Primul război anglo-afgan a avut loc între 1838 și 1842. Scopul britanicilor a fost acela de a limita influența sovietică asupra zonei. Războiul a fost un eșec pentru britanici, care au fost alungați din Afganistan în 1942.

Cel de-al doilea conflict dintre marele imperiu colonial și Afganistan s-a desfășurat din 1878 până în 1880, din motive similare și cu același deznodământ. Ultima invazie britanică a fost în 1919, cu o durată de doar trei luni.

Spre deosebire de britanici, încercările sovietice au avut, cel puțin la început, succes. În 1929 U.R.S.S. invadează Afganistanul, îndepărtând gruparea rebelă numită Saqqawists, cu pretextul de a-l susține pe regele Afganistanului, Amanullah Khan. De asemenea, în 1930 trupele sovietice ajută la subminarea trupelor teroriste ale mișcării Basmachi.

În anul 1978, U.R.S.S semnează un tratat de ajutor cu Afganistanul. La un an după semnarea acestui tratat, liderul partidului comunist din Afganistan, Nur Mohammed Taraki, a fost eliminat de la putere de afgani, aceștia fiind nemulțumiți de politica pe care o promova. Astfel, la sfârșitul anului 1979, sovieticii observă o oportunitate extraordinară de a impune un guvern pe placul lor. În decembrie 1979 U.R.S.S. invadează Afganistan.

Pentru a-și sprijini politicile anticomuniste Statele Unite, precum și alte țări, au susținut cu armament și muniții grupările din Afganistan ce luptau contra sovieticilor. Multe dintre grupările din vremea aceea există și astăzi.

După lungi o perioadă lungă plină de conflicte interne, talibanii ocupă Afganistanul la sfârșitul secolului trecut. Pe 11 septembrie 2001 aceștia atacă World trade Center din New York și S.U.A. declară război talibanilor. După 20 de ani de încercări de a crea un mediu stabil în țară, trupele NATO s-au retras din Afganistan. Imediat după retragere, în august 2021, talibanii au preluat controlul asupra întregului teritoriu.

Surse:

[1] https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/08/16/remarks-by-president-biden-on-afghanistan/ – Discursul lui Biden referitor la situația din Afganistan, 16.08.2021.

[2] M. Innocent, T. G. Carpenter, Escaping the “Graveyard of Empires”, CATO Institute, Washington, D.C., 2009, p.1.

[3] T. Barfield, Afghanistan. A cultural and political History, 2010


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!