Proiectul Istrox – încercare de conservare a istroromânei

libris.ro

ISTROX este un proiect dezvoltat de Facultatea de Lingvistică, Filologie și Fonetică a Universității Oxford. Acesta este bazat pe o serie de înregistrări culese de lingvistul Tony Hurren. Scopul principal al proiectului este acela de a crea o platformă online pentru a lua legătura cu puținele persoane care cunosc și utilizează frecvent această limbă. Cu ajutorul vorbitorilor de istroromână, cei de la Oxford vor încerca să transcrie, să traducă și să ofere acest material mai departe atât comunității istroromâne, cât și cercetătorilor din domeniul lingvistic.


Istroromâna este unul dintre cele patru dialecte ale limbii române, alături de dacoromână, meglenoromână și aromână. Dintre acestea, istroromâna este vorbită de cel mai mic număr de persoane. Majoritatea acestora se află în Peninsula Istria din Croația. Deși localitățile de istroromâni se află mult mai aproape de Italia decât de România, asemănarea cu limba română a dialectului vorbit de aceștia este imposibil de trecut cu vederea [1]. Datorită faptului că istroromâna și meglenoromâna sunt vorbite, în prezent, de comunități foarte restrânse, ele au fost adăugate pe lista UNESCO a limbilor în pericol de dispariție.

Inregistrari ale istroromanei – donate de Tony Hurren

În anul 2010, Biblioteca Institutului Taylor, Oxford, a primit o donație valoroasă sub formă de înregistrări ale limbii istroromâne din anii ‘60. Acestea au fost făcute de lingvistul Tony Hurren, care a lucrat cu o populație reprezentativă de vorbitori de istroromână din Croația, acoperind aproape toate satele în care se utiliza acest dialect. Înregistrările, alcătuite în mare parte din povești autobiografice ale populației locale, tradiții și legende, sunt de un interes deosebit pentru lingviști. De asemenea, acestea surprind detalii ale unei limbi la limita extincției.

Materialele puse la dispoziția Oxford au fost încărcate în arhiva de cercetare a Universității din Oxford pentru a oferi tuturor accesul la aceste izvoare lingvistice de importanță deosebită. Notițele, înregistrările și fotografiile domnului Hurren pot fi descărcate de aici.

Anthony Turren – sursa Istrox

Proiectul ISTROX a trecut în mediul online în august 2020, pe platforma Zooniverse. Aici, milioane de oameni din întreaga lume ajută cercetători din diferite domenii prin completarea unor chestionare și efecturarea de traduceri și transcrieri. [2]

Pentru a colecta datele necesare pentru finalizarea proiectului, cei de la Oxford au pus la dispoziția istroromânilor fragmente din înregistrările și notițele lui Hurren, strânse de acesta în anii 1966 și 1967. Oficial, proiectul a fost finalizat pe 31 august 2021, însă platforma este încă deschisă pentru oricine poate contribui cu câte ceva [3].

Încheiem cu câteva cuvinte ale profesorului Martin Maiden, conducătorul acestui proiect: “Avem o contribuție deosebită în istoria fascinantă a unei limbi pe cale de dispariție – istroromâna, care ar fi putut fi pierdută atât de ușor pentru totdeauna. Mulțumită generoasei donații Hurren și cu ajutorul vorbitorilor nativi, proiectul ISTROX oferă acest material atât comunității istroromâne, cât și oricărei persoane interesate de această limbă” [2].

Observăm, din cuvintele domnului profesor Maiden, importanța pe care a avut-o contribuția celor de la Oxford și a localnicilor în conservarea unei limbi aproape pierdute.

Surse:

[1] https://www.youtube.com/watch?v=b7StuTq5OF0, scurt reportaj realizat de PRO TV despre dialectul istroromân.

[2] Lansarea online a proiectului ISTROX https://istrox.ling-phil.ox.ac.uk/news/2020/08/04/launch-istrox-zooniverse-press-release

[3] Finalizarea proiectului https://istrox.ling-phil.ox.ac.uk/news/2021/07/31/istrox-project-completed


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!