Muzeul Național de Istorie a României are privilegiul de a adăposti, în cadrul colecției de antichități greco-romane, două piese de o importanță istorico-documentară deosebită. Este vorba despre două tăblițe cerate (Tab.Cer.D. XVIII, nr. inv. 54186 și Tab.Cer.D. XI, nr. inv. 54187) provenind dintr-o categorie aparte de descoperiri, cunoscute în literatura istorico-arheologică de specialitate sub denumirea de Tăblițele Cerate Dacice sau Tripticele Transilvane. Cele două tăblițe cerate deținute de muzeul nostru reprezintă piese de o valoare excepțională, având în vedere că una dintre ele este cea mai veche din întreg lotul cunoscut (Tab.Cer.D. XVIII) iar cealaltă reprezintă una dintre cele mai complete și grăitoare surse istorico-documentare cu privire la dreptul muncii, în perioadă romană (Tab. Cer. D. XI).
Tăblițele cerate de la Alburnus Maior – sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Descoperirea acestora a fost prilejuită de revirimentul activităţii miniere în Transilvania, pe baze organizate, care a început în perioada domniilor Mariei Tereza (1740-1780) şi a lui Iosif al II-lea (1780-1790), în legătură cu creearea şi dezvoltarea Tezaurariatului Montanistic de către Imperiul Habsburgic. În acest context, în anii 1786, 1788, 1790, 1820 (1824?), 1854 și 1855, odată cu redeschiderea unor galerii miniere romane de la Roșia Montană, anticul Alburnus Maior, au fost descoperite întâmplător, de către mineri, un număr de peste 30 de astfel de “cărți de lemn” cerate, o parte dintre ele fiind distruse imediat după descoperire, datorită stării precare de conservare și a contactului cu aerul, iar altele dispărute.
Documente epigrafice deosebite prin unicitatea şi prin abundenţa informaţiilor conţinute, cele 25 de tăbliţe cerate de la Alburnus Maior păstrate, oferă informaţii precise asupra realităţilor economice, a sistemului de habitat, a vieţii religioase şi a raporturilor juridice care guvernau comunitatea minieră de aici.
Spre deosebire de alte descoperiri similare din Imperiul Roman, cum ar fi loturile de tăblițe de la Vindolanda (Britannia) sau de la Pompei (Italia), ce conțin inclusiv elemente de corespondență sau exerciții literare, Tripticele Transilvane sunt exclusiv documente oficiale, acte-instrumenta juridice, cu caracter strict particular și individual. Astfel, din punctul de vedere al conținuțului, se disting următoarele categorii de documente: proces verbal pentru autodizolvarea unei asociații de înmormântare (Tab.Cer.D. I), contracte de împrumut (Tab.Cer.D. II; Tab.Cer.D. III; Tab.Cer.D. IV; Tab.Cer.D. V; Tab.Cer.D. XXII), contracte de vânzare-cumpărare (Tab.Cer.D. VI; Tab.Cer.D. VII; Tab.Cer.D. VIII; Tab.Cer.D. IX; Tab.Cer.D. XXI), contracte de vânzare cumpărare sau de împrumut (starea de conservare nu a permis identificarea exactă – Tab.Cer.D. XIX; Tab.Cer.D. XX), contracte de muncă (Tab.Cer.D. X; Tab.Cer.D. XI; Tab.Cer.D. XII; Tab.Cer.D. XVIII ?), documente bancare (Tab.Cer.D.XIII; Tab.Cer.D. XIV;), contracte de asociere (Tab.Cer.D. XV; Tab.Cer.D. XVII) și o listă de cumpărăruri/cheltuieli pentru organizarea unui eveniment (Tab.Cer.D. XVI). Trei dintre tăblițele cerate dacice, din cauza lipsei de informații în partea păstrată, nu au putut fi încadrate în nici una dintre categoriile de mai sus (Tab.Cer.D. XXIII; Tab.Cer.D. XXIV; Tab.Cer.D. XXV).
Lectura și analiza acestor izvoare a făcut poșibilă nuanțarea mecanismelor de funcționare ale dreptului roman, fiind printre rarele ocazii în care este posibilă surprinderea “dreptului roman aplicat”.
În afară de aspectul legat de istoria provinciei Dacia, Tăblițele Cerate de la Alburnus Maior, se reliefează ca fiind o categorie de izvoare cu un impact major asupra studiilor dreptului roman, raportate la scara întregului Imperiu, la loc de cinste între Fontes Iuris Romani Antiqui.
Continuarea aici: http://www.capodopere2019.ro/tbliele-cerate-de-la-alburnus-maior.html
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris