Partea I | Partea II | Partea III | Partea IV
Citești în 10 minute!
După ce am aflat în articolele anterioare detalii despre descoperirile de la Bugiulesti, este momentul să redăm informații despre metoda de cercetare a lui Plopșor, precum și despre lucrările sale.
One could say that in the 1960s the new phase of understanding and knowledge of the Paleolithic in Romania was due primarily to Plopsor. As for research methods and interpretation of the Paleolithic, Plopșor was the first to organize the complex system of interdisciplinary research. At Baia de Fier, Ohaba Ponor, or Bugiulești , and later at Bicaz or Portile de Fier, archaeologists concerned with problems of the Paleolithic worked in the same group with archaeologists specializing in later periods – Ancient or Medieval History – and with anthropologists, paleontologists, geostratigraphers, ethnographers, and folklorists.He was first to see that only this type of research could reconstruct stages of social development from vanished historical periods.
Se poate spune că în anii ’60 noua fază de înțelegere și cunoaștere a Paleoliticului în România s-a datorat în principal lui Plopșor. În ceea ce privește metodele de cercetare și interpretare ale Paleoliticului, Plopșor a fost primul care a organizat sistemul complex al cercetării interdisciplinare. La Baia de Fier, Ohaba Ponor sau Bugiulești, și mai târziu la Bicaz sau Porțile de Fier, arheologii preocupați cu Paleolitic lucrau în același grup cu arheologi specializați în perioade mai târzii – istorie antică sau medievală – și cu antropologi, paleontologi, geostratigraficieni, etnografi și folcloriști. El a fost primul care a realizat că acesta este singurul tip de cercetare care poate reconstrui stagii de dezvoltare umane din perioade istorice dispărute.
Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, pag. 106
Majoritatea rezultatelor sale au fost publicate în special în revista „Dacia”, însă Plopșor a scris și o lucrare de 800 de pagini, numită „Paleoliticul României”, pe care nu a apucat să o publice.
When he took leave of this life, the Professor had already completed his major study Paleoliticul României, a work of 800 pages, richly illustrated, which he didn’t live long enough to see published. Someday the appearance of this book will constitute an immense volume of information and brilliant interpretation of historical phenomena.
Când a plecat din această viață, profesorul terminase deja studiul său cel mai important Paleoliticul României, o lucrare de 800 de pagini, bogat ilustrată, însă pe care nu a apucat să o vadă publicată. Cândva, apariția acestei cărți va constitui un imens volum de informație și o interpretare clară a fenomenului istoric.
Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, pag. 36
Sursa:
- Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, editura „Mica Valahie”, București, 2004
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris