Bătălia de la Lipnic (20 august 1469 sau 1470)

libris.ro

Pe 20 august 1469, a avut loc Bătălia de la Lipnic, în zona Nistrului, lângă localitatea Lipnic, situată astăzi în Raionul Ocnița, Republica Moldova. În această confruntare, oastea moldovenească condusă de Ștefan cel Mare a învins trupele tătare ale Hoardei de Aur, care invadaseră Moldova.

În vara anului 1469, tătarii conduși de Hanul Mamac au traversat Nistrul, iar o parte din armata lor a pătruns pe teritoriul Moldovei, devastând satele întâlnite în cale. Răspunsul lui Ștefan cel Mare a fost rapid, mobilizându-și oștenii și atacând tătarii cu pricepere și determinare. Confruntarea decisivă s-a desfășurat lângă Lipnic, unde tătarii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând mulți luptători. Fiul și fratele hanului au fost capturați în urma bătăliei.

După victorie, cronicile menționează recunoștința lui Ștefan cel Mare față de ajutorul divin, evocând sprijinul oferit de Dumnezeu și Maica Domnului, așa cum subliniază cronicarul Grigore Ureche.

Cronicarul polonez Jan Długosz relatează că, după bătălie, Hanul Mamac a trimis soli pentru a cere eliberarea fiului său captiv, însă Ștefan cel Mare a răspuns dur, refuzând cererea acestora. Istoriografia descrie măsuri extreme luate de Ștefan împotriva solilor, însă acestea ar putea fi interpretate și ca exagerări literare specifice acelei perioade.

În memoria bătăliei, în perioada interbelică a fost ridicată o troiță în cimitirul din satul Lipnic, iar tradiția locală amintește de Fântâna Cadânei, locul de unde se spune că ar fi început lupta. Bătălia de la Lipnic a rămas vie în conștiința populară, fiind evocată și în balada publicată în 1927 de Ioan Popovici în revista „Calendarul Basarabiei”.



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!