👉 În anul 2005, în timpul cercetării necropolei de incinerație din epoca romană din punctul „La Ruptură”, databilă în secolele II – III p. Chr., a fost descoperită o depunere rituală de arme de factură germanică din perioada marilor migrații (sfârșitul sec. III – sec. VI p. Chr.).
▶️ Depunerea era formată din două spade de fier de tip „spatha”, un vârf de lance și unul de pilum, precum și un prinzător de teacă. În momentul descoperirii, ambele spade, lungi de cca. 1 m, păstrau urme de lemn de la tecile cu care au fost depuse în pământ.
De-a lungul anilor, în cursul săpăturilor arheologice pe malul Dunării de la Desa, jud. Dolj, specialiștii Muzeului Olteniei au mai făcut descoperiri asemănătoare, ceea ce indică caracterul sacru al zonei pentru comunitățile antice.
❗ Toate cele cinci piese sunt clasate la categoria fond a patrimoniului cultural național și se regăsesc în Expoziția Permanentă „Redescoperă Istoria” – Sala „Evul Mediu Întunecat”.
👉 Material realizat de: dr. Marius Cristian Bâsceanu, muzeograf, Secția de Istorie-Arheologie.
📸 Fotografii: în timpul cercetărilor, Șantierul arheologic de la Desa, Dolj, și Expoziția Permanentă – Camelia Săvescu, Referent de specialitate – Biroul de Marketing.
Sursa: Muzeul Olteniei
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris