Toti oamenii presedintelui

carturesti.ro

Toti oamenii presedintelui. Povestea celei mai importante anchete jurnalistice din istorie 

Cea mai devastatoare drama politica si detectivistica a secolului: doi reporteri de la Washington Post, a caror investigatie geniala, castigatoare a Premiului Pulitzer, a declansat scandalul Watergate, ne povestesc evenimentele din spatele usilor inchise, asa cum s-au intamplat.
Aceasta este cartea care a schimbat America. Publicata cu doar cateva luni inainte de demisia presedintelui Nixon, Toti oamenii Presedintelui a dezvaluit scopul scandalului si l-a prezentat pentru prima data pe misteriosul „Deep Throat“. Incepand cu povestea unui simplu jaf la sediul democratilor si continuand apoi cu dezlegarea fiecarei ite a unui complot cat se poate de incalcit, Bernstein si Woodward ne ofera o poveste la prima mana despre modul in care si-au facut ancheta.

Reportajele lor explozive au dus la castigarea unui Premiu Pulitzer pentru Washington Post, au doborat un presedinte si au inspirat generatii intregi de reporteri.

Cartea care a daramat o administratie… poate cel mai important exemplu de jurnalism de investigatie din istorie. – Time Fragment din cartea „Toti oamenii presedintelui” de Carl Bernstein, Bob Woodward

„Bernstein l-a sunat pe unul dintre agentii FBI implicati in investigarea Afacerii Watergate. Nu-l cunostea prea bine, iar agentul nu s-a aratat prea incantat de telefon. I-a spus reporterului ca articolele aparute in weekend, referitoare la fondul secret, la Bart Porter si la Jeb Magruder, provocasera agitatie la FBI. L. Patrick Gray III, directorul in functie al FBI, ii telefonase personal sefului biroului din Washington, ordonandu-i sa se asigure ca ziarul Post nu obtinea informatiile de la agentii FBI de acolo.
„Nu stiu cum faceti voi, baieti, dar aveti acces la formularele 302″, a spus agentul, „iar unii cred ca obtineti informatiile de la noi.”

Formularele 302 ale FBI reprezentau rapoartele interviurilor redactate de agenti imediat dupa audierea martorilor.
„Iar acum ai sunat la centrala, te-ai recomandat si ai cerut sa vorbesti cu mine. Multumesc”, a adaugat el.
Bernstein i-a sugerat sa spuna cu voce tare ca nu putea discuta cu nici un reporter si sa-l sune mai tarziu. Agentul i-a urmat sfatul intocmai.
Bernstein i-a citit o parte din insemnarile lui: in weekendul in care avusesera loc arestarile de la Watergate, Robert Odle sustrasese documente si poate chiar distrusese o parte din ele. Cineva, nu neaparat Odle, distrusese rapoarte ale unor convorbiri interceptate, purtate de oficiali ai Partidului Democrat. Incepand cu 19 iunie, Robert Mardian si Fred LaRue coordonasera reactia Comitetului la scandalul Watergate, fiind la curent cu distrugerea unora dintre inregistrari: facea parte din reactia Comitetului. LaRue si Mardian le spusesera angajatilor CRP sa evite anu-mite subiecte cand erau chestionati, indeosebi cand se faceau referiri la documente care ar fi putut fi distruse. Mitchell ii alesese pe Mardian si pe LaRue sa elaboreze raspunsul CRP.”
Sursa: librex.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!