Totul despre armata romana

carturesti.ro
• Contine 245 de ilustratii, din care 107 color

Armata romana a fost una dintre fortele armate cele mai eficiente din istorie. Organizarea si tacticile folosite erau foarte avansate si nu au fost egalate pana in epoca moderna. Monumente spectaculoase care atesta perseverenta si iscusinta tehnica a soldatilor romani sunt vizibile si astazi. Dintre acestea se remarca zidul lui Hadrian si fortificatiile de asediu din jurul fortaretei de la Masada.

Lucrarea de fata descrie exhaustiv aceste realizari si prezinta mai multe batalii importante, inclusiv bataliile de la Pharsalus si de la Strasbourg, si pe comandantii celebri din fruntea armatelor care au luptat in aceste batalii. Este prima lucrare care studiaza in detaliu nu doar armata imperiala timpurie, ci si militia cetatenilor din timpul republicii si armata imperiala din Antichitatea tarzie. Anvergura si longevitatea fara precedent ale succesului militar al Romei sunt plasate in contextul vietii de zi cu zi a soldatilor obisnuiti, fie ca este vorba de rutina linistita a unei garnizoane pe timp de pace, fie ca este vorba de campanii dificile si de lupte crancene. 
 
„Armata republicana” descrie primele armate, echipamente de aparare si de atac, crearea marinei romane si militia formata din cetateni care au cucerit tarile din jurul Mediteranei. 
„Armata profesionista” descrie reformele introduse de Marius si de succesorii lui si crearea noii structuri a legiunilor, care se va pastra pana la sfarsitul imperiului. 
„Viata unui soldat roman” prezinta detaliat toate aspectele vietii militare, de la recrutare si rutina zilnica – viata in cazarma, instructie, parade, hrana, disciplina, asistenta medicala la echipament, viata la frontiera si viata extramilitara. 
„Armata la razboi” arata cum opera armata in campanie si in batalii, de la tacticile aplicate pe campul de batalie, la lupta corp la corp si la razboiul de asediu. 
„Armata in Antichitatea tarzie” analizeaza reorganizarea armatei dupa infrangerile din secolul al III-lea si luptele crancene duse pentru a mentine imperiul in secolul al IV-lea. 

Cu un orizont de cuprindere impresionant, scrisa pentru un public larg, Totul despre armata romana porneste de la izvoare arheologice, obiecte de arta antice si documente originale pentru a prezenta cea mai convingatoare imagine publicata vreodata asupra celei mai celebre forte armate din lume. 

Traducere din limba engleza de Liana Stan.
  Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!