Mihail Moruzov si frontul secret

carturesti.ro
Volumul este dedicat lui Mihail Moruzov si Serviciului Secret de Informatii al Armatei Romane pe care l-a fondat, organizat si condus din 1924 si pana la inceputul lunii septembrie 1940.
Biografia si personalitatea lui Mihail Moruzov sunt surprinse in toata complexitatea lor, pe fundalul unei epoci marcate pe plan intern de ascensiunea Miscarii Legionare, instaurarea regimului de autoritate regala a lui Carol al II-lea si, in final, de venirea la putere a lui Ion Antonescu. Pe plan extern asistam la bascularea politicii de aparare si securitate a Romaniei de la atasamentul fata de Anglia si Franta spre Germania, acolo unde din ianuarie 1933 se instaleaza la putere Partidul National Socialist cu Adolf Hitler cancelar. O bogata anexa prezinta cititorilor, in premiera absoluta, 43 de documente, majoritatea provenind din Arhiva Nationala Istorica Centrala (20), Arhiva SRI (18), Arhiva Ministerului de Externe si Arhiva M.Ap.N. (4), exemplificand perioada 1930-1940. Mihail Moruzov este un personaj despre care s-a vorbit – si inainte de 1989, dar si dupa – mult mai mult decat despre succesorul sau, Eugen Cristescu, sau Traian Borcescu ori Ion Lissievici. Evident, prin anvergura si rezultate, i-a depasit pe toti ceilalti. El ramane si astazi cel mai bun om de informatii din cati a avut aceasta tara. Dar si cel mai enigmatic. (C.T.)

Sa se con­cen­treze toate for­tele vii ale aces­tui stat, ca toc­mai acolo unde dus­manul cel mai in­ver­sunat cauta sa sa­deasca si sa ex­ploa­teze ura in con­stiin­tele ceta­te­nesti, sa se ia ma­suri nein­tarzi­ate ca atat cultul, in­structia, cat si apa­ratul ad­mi­nis­trativ sa-si in­de­pli­neasca dato­ria in mod cat mai con­stiin­cios; re­zul­tatul ar fi ca prin aceste ma­suri, min­ci­una, ura si ca­lom­nia – s-ar zdrobi de zi­dul for­mat de acesti buni fii ai ta­rii, iar inaltul gu­vern, la randul sau, ti­nut in cu­rent in con­ti­nuu de acest apa­rat (Serviciul Secret – n. C.T.), in de­plina cu­nos­tinta asupra reali­ta­ti­lor, in toate do­meni­ile, sa poata aviza la timp si se­ver asupra tutu­ror aces­tor fapte, ca astfel sa se poata rea­liza o opera natio­nala de con­soli­dare te­mei­nica, avand la baza, drep­tatea si san­ctiuni pen­tru toti. – Mihai Moruzov
 Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!