Durata CD : 18:22
Culegere de documente din Arhivele Societatii Romane de Radiodifuziune
Cuvant-inainte de dr. Gabriel Badea-Paun
10 Mai. Casa Regala a Romaniei in cronici radiofonice (1930-1944), publicat de Editura Casa Radio, in colaborare cu Muzeul Brailei „Carol I” – Editura Istros, reprezinta o culegere de documente din colectiile Societatii Romane de Radiodifuziune, reunite si ingrijite de Serviciul Patrimoniu Cultural si Arhive Radio Romania.
Intre Cuvantul catre Parlament al Regelui Carol al II-lea, transmis in direct la Radio pe 8 iunie 1930, ordinul de mobilizare a Armatei Romane, din 28 iunie 1940, si Proclamatia M.S. Regelui Mihai I, din seara de 23 august 1944, se deruleaza aproape 15 ani din viata societatii romanesti surprinsi – asa cum observa istoricul Gabriel Badea-Paun – „in discursuri ceremonioase, conferinte istorice ce oscileaza intre profesionalism, anecdotic si oportunism de moment, in fapt imaginea oficiala a societatii romanesti, in instantanee cu precadere culturale si sociale”. La microfon se perinda de la numele ilustre – Tudor Arghezi, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Alexandru Rosetti, C.Radulescu-Motru, Mihai Ralea sau Gheorghe Bratianu – pana la functionari ai statului, insarcinati cu reformele Regelui Carol II, si asistam astfel la recompunerea prin aceste „cronici radiofonice” a unei panorame a Romaniei acelor ani, o societate dinamica care sta sub semnul modernizarii vietii culturale si stiintifice, a bilanturilor agrare, economice, legislative, urbanistice… In acelasi timp, din culegerea de „cronici” se detaseaza, creionate in tuse sigure, sensibile, portretele unor fiinte dedicate, Carmen Sylva si Regina Maria.
O iconografie bogata, extrasa exclusiv din revistele radio ale vremii si manuscrisele din Arhiva Radio insufleteste textele antologate, iar CD-ul care insoteste cartea ne reda alaturi de inestimabile discursuri istorice si o inregistrare unica de la 1 mai 1939 a Imnului regal, unde pot fi auzite versurile lui Vasile Alecsandri, care au emotionat generatii la rand: Traiasca regele/ In pace si onor… Oglinda a unei epoci, documentele reunite in volumul 10 Mai. Casa Regala a Romaniei in cronici radiofonice (1930-1944), surprind nu mai putin parcursul a doua institutii in fata meandrelor dramatice ale istoriei: Regalitatea si Radiofonia.
„Zece Mai a insemnat in primul rand ziua Dinastiei. La Zece Mai 1866 a depus Domnitorul Carol de Hohenzollern juramantul in fata Adunarii tarii, rostind acele memorabile cuvinte care prevestesc si rezuma intreaga desfasurare a lungii si glorioasei Sale domnii: «Punand piciorul pe acest pamant sacru, am si devenit Roman. Primirea plebiscitului Imi impune, o stiu, mari datorii. Sper ca-Mi va fi dat a le indeplini. Eu va aduc o inima leala, cugetari drepte, o vointa tare de a face binele, un devotament fara margini catre noua Mea patrie si acel neinvins respect catre lege, pe care l-am cules in exemplul alor Mei. Cetatean astazi, maine, de va fi nevoie – soldat, Eu voi impartasi cu Domnia Voastra soarta cea buna, ca si pe cea rea. Din acest moment, totul este comun intre noi. Credeti in mine, precum cred Eu in Domniile Voastre.»” (Gheorghe Bratianu, Zece mai. Extras din conferinta difuzata la Radio in 10 mai 1941, ora 20.45).
Sumar CD:
Cronici radiofonice (1930 & 1939)
1. Regele Carol II catre Parlamentul Roman.
Cuvantare rostita in sedinta Adunarei Nationale de la 8 iunie 1930: 7’20’’
Desvelirea statuei Regelui Carol I [9 mai 1939]
2. Cuvantarea M.S. Regelui Carol II: 0’57’’
3. [Tedeumul oficiat de I.P.S. Nicodim Muntean]: 0’37’’
4. Cuvantarea dlui prim-ministru, Armand Calinescu: 7’52’’
Addenda
5. Imnul Regal: 1’35’’
T.T.: 18’22’’
Inregistrari Radio Romania, gravate pe discuri gramofonice, cu ocazia transmisiunilor realizate in direct din Bucuresti, de la Palatul Parlamentului in ziua de 8 iunie 1930 (tr. 1: transcriere si adnotare in volum la pp. 11-13, 333) si din Piata Palatului Regal in ziua de 9 mai 1939 (tr. 2-4: transcrieri si adnotari la pp. 175, 177-178, 341).
In Addenda: imnul national (muzica – E. Hubsch, versurile – V. Alecsandri) intonat la incheierea primului Congres general al breslelor (Bucuresti, Sala Aro, 1 mai 1939) de o formatie corala nementionata (probabil corul Societatii Carmen); extras din imprimarea pe disc decelith transpusa pe banda magnetica (Arhiva Societatii Romane de Radiodifuziune, cota TW 490/rola 1/inv. 1844).Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris