Athanaric, rege al goților

libris.ro

În nordul Daciei, prin Carpații Slovaciei de astăzi, locuiau gepizii, tot neam germanic. În afară de aceștia, mai locuiau în Dacia și alte două neamuri germanice: victoalii și taifalii, în Oltenia și Banatul de răsărit. Acum incursiunile goților sunt periodice, fiind cunoscuți după anul 332 în calitate de federați ai imperiului în Câmpia Munteniei, statut pe care îl vor păstra până la împăratul Valens. Se cunoaște că Athanaric, regele goților de apus (thervingi sau vizigoți), organizează persecuții împotriva creștinilor existenți printre goți și în sânul populației autohtone. Nereușind însă să se opună presiunii hunilor, Athanaric se refugiază în Carpați, în țara Caucaland, iar de acolo la Constantinopol. În goana lor către ascunzătorile naturale ale munților, goții au pierdut lâgă Buzău, la poalele dealului Istrița, lângă satul Bădenii de Jos sau Pietroasa, tezaurul de aur, „cloșca cu puii”, și din care o verigă purta inscripția în rune gotice: „guthâni ocwi hailag” – „lui Odin patria sfințită”. Așadar, în 375 aveau să năvălească hunii care pun capăt dominației goților și silind cea mai mare parte a lor să plece din Dacia.


Înainte de a pune punct stăpânirii gotice, aș dori să menționez faptul că așezările germanice din stânga Dunării n-au rămas aceleași în tot timpul dintre 271-375, spre exemplu, pe la 336, vandalii părăsesc ținuturile ocupate de ei și pornesc spre apus, unde ajung vestiți prin pustiirile din Italia, în locul lor coborând dinspre miazănoapte gepizii. Un alt fapt notabil, nu trebuie să ne imaginăm neamurile germanice ca formând un singur popor, ci dimpotrivă, ele erau de fapt o serie de triburi cu interese deosebite și care de multe ori se aflau în conflicte ce se sfârșeau adesea prin lupte.

Textul complet este in editia Istorie Veche premium din mai 2022.



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!