LANSAREA CATALOGULUI EXHAUSTIV AL COLECȚIEI DE ISTORIE A FARMACIEI

carturesti.ro


Vineri, 17 noiembrie 2023
Ora 15.00
Sala de curs a MNIT, Constantin Daicoviciu nr. 2, et. 1.

Vă invităm la lansarea celor 7 volume ale catalogului Colecției de Istorie a Farmaciei, tipărite în limba engleză, principalul rezultat al proiectului de cercetare exploratorie ”PHARMATRANS. Farmaciile secolelor XVI-XX din Transilvania. Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca”, implementat de către MNIT cu finanțare din partea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării în perioada 2021-2023 (cod proiect PN-III-P4-ID-PCE-2020-1562). Proiectul a fost coordonat de către Dr. Ana-Maria Gruia, gestionar al colecției și curator al Muzeului Farmaciei.

La lansare participă majoritatea autorilor și colaboratorilor, precum și Editura Mega.

Titlu catalog: ”All Things Apothecary in 16th-20th-century Transylvania. The History of Pharmacy Collection in Cluj-Napoca” Vol. 1. Overviews and case studies;
Vol. 2. Wooden containers;
Vol. 3. Pottery and metal containers;
Vol. 4. Glass Containers;
Vol. 5. Manuscripts;
Vol. 6. Books;
Vol. 7. Varia pharmaceutica.
Autori : Dr. Ana-Maria Gruia, Drd. Ioana Cova, Dr. Mária Pakucs, Dr. Ioana Savu-Gruiță, Dr. Márta Guttmann, Dr. Andrea Beatrix Magó, Dr. Ágnes Găzdac-Alföldy, Dr. Zsolt Csók, Dr. Robert Offner, Dr. Melinda Mitu, Dr. Oana Habor.
Fotografii: Dr. Alexandru Rădulescu.
După lansare, catalogul va fi disponibil gratuit, în format electronic, pe site-ul proiectului: https://pharmatrans.mnit.ro/

Primul volum este unul introductiv, prezentând proiectul și colecția cu diferitele sale categorii de piese, dar și o serie de studii privind farmaciile Clujului, farmaciștii Tobias Mauksch și Dr. György József Hintz, învățământul farmaceutic din Cluj, și un tezaur monetar descoperit recent în subsolul casei Mauksch-Hintz.
Volumul secund prezintă recipientele de lemn din colecție, vol. 3 pe cele din ceramică și metal, vol. 4 este dedicat recipientelor din sticlă, vol. 5 detaliază manuscrisele, iar vol. 6 cărțile, în timp ce ultimul volum este dedicat tuturor celorlalte bunuri culturale din patrimoniul Muzeului Farmaciei, de la mobilier la aparatură de laborator, lucrări de artă, sticle de drogherie din cercetări arheologice recente etc.
–––––––––––––––––––––––––
Proiectul de cercetare PHARMATRANS a dus nu doar la publicarea catalogului de față, unul dintre rarele cataloage exhaustive de colecții farmaceutice din Europa, ci și la crearea unei rețele de specialiști (prin vizite la muzee și evenimente de profil), la redactarea a nouă articole în reviste prestigioase, la nouă prezentări la conferințe naționale și internaționale, la restaurarea a peste 500 dintre bunurile colecției și la realizarea unei serii de investigații avansate asupra materialelor și mai ales conținutului din cele mai vechi și interesante recipiente.

Sursa: https://mnit.ro/-/2023/11/13/lansarea-catalogului-exhaustiv-al-colectiei-de-istorie-a-farmaciei/


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!