Miercuri, 20 octombrie, Seria de Conferințe Arheologia pentru toți revine cu o incursiune în istoria sitului arheologic Cetatea Noviodunum, ca parte a seriei de conferințe dedicate prezentării siturilor arheologice de pe fosta graniță a Imperiului Roman (Limes), pentru care România pregătește în acest an dosarul de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO).
Situl arheologic Noviodunum se află pe malul drept al Dunării, în dreptul milei 55, pe un promontoriu din apropierea celui mai important vad din nordul Dobrogei. Prin poziţia sa geografică, Cetatea Noviodunum a avut un important rol strategic şi economic în perioadele romană, romano-bizantină şi medio-bizantină. Locuirea a încetat aici la sfârşitul secolului al XIV-lea, pentru a continua pe teritoriul actualului oraş Isaccea (județiul Tulcea), aflat la circa 3 km distanță.
Invitatul care ne va dezvălui secretele acestui sit este Aurel-Daniel Stănică, șeful biroului Arheologie Preventivă al Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, instituție care a coordonat săpăturile arheologice de la Noviodunum, începând cu anul 1995.Pentru cercetarea arheologică de la Noviodunum din anul 2018, Institutul Național al Patrimoniului are un parteneriat încheiat pe durata a șase ani cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.
Responsabilul științific din partea INP și moderatorul întâlnirii noastre este Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică din cadrul Institutului Național al Patrimoniului).
Sursa: https://cimec.ro/editia-7-noviodunum-judetul-tulcea/
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris