În urma cuceririi și a anexării provinciei Dacia la Imperiul Roman, dacii au fost încorporați în armata romană pentru a spori potențialul militar roman, pentru a asigura granițele și integritatea teritoriului și pentru a întregi efortul militar care a dispărut ca o consecință a celor două războaie. Istoriografia românească cuprinde informații prin care politica romană și noua frontieră avea nevoie de întărire, însă, în provincia Dacia au fost atestați daci care aveau statutul de soldat astfel reiese că erau pregătiți pentru a apăra și a asigura integritatea teritoriului pe care aceștia îl ocupau. În restul imperiului, multitudinea de daci atestați avea statutul de soldat, erau privilegiați ceea ce rezultă o mai mare vizibilitate din punct de vedere epigrafic. Unii daci au fost identificați în teritoriile romane ajunși în Imperiu fie prin deportări, fie prin recrutări militare succesive, prizonieri, refugiați, sclavi sau chiar ca și oameni liberi. Prezența acestora reiese din atestări epigrafice precum dedicații, diplome militare, ostarca, epitafuri, grafitti.
Situația dacilor din imperiu este relativ cunoscută, însă descoperirile arheologice joacă un rol important în procesul de identificare al valențelor acestora, în special în zona deșertului din Egipt unde se găsesc frecvent urme arheologice are soldaților romani de origine dacică. ,, Este greu de estimat corect numărul celor recrutați și la fel de greu de acceptat cifra de mai mult de 50.000 de bărbați războinici, cu armele lor, așa cum scrie Ioannes Lyduss, dar meîmdoielnic ei au fost incluși ca trupe auxiliare în armată constituind cca. 10 unități”. Așadar, în urma descoperirilor avem atestate o unitate de cavalerie, trupe de infanterie, cohorte, alături de care se adaugă și alți militari care au efectuat serviciul în alte legiuni și unități auxiliare.
Articolul întreg se găsește în ediția din aprilie 2022, mai jos. Sau cumperi acces pe 6 luni și primești 2 ediții gratis din cele lansate până acum, ori cumperi acces pe 3 luni și primești o ediție gratis din cele lansate până acum.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris