Duminică, 28 mai, orele 13:00, în cadrul Salonul internaţional de carte Bookfest, sub egida editurii Librex, va avea loc lansarea lucrării “Doamne şi Domniţe, Jupâniţe şi Amante ale Domnitorilor Români” a istoricului şi cercetătorului Cornel Bîrsan.
Cartea este prefaţată de :
– Nick de TEODOREANU- Despre Femeie (Cuvânt)
– Istoricul şi scriitorul Cristian Moşneanu- Cuvântare pentru “doamnele si domnițele” din istoria românilor !
– Prof.Dr.Romeo A.Popa- Cuvânt înainte
După cum deja ne-a obişnuit, istoricului Cornel Bîrsan, nu face nici de data aceasta rabat de la viziunea lui asupra cercetării şi ne propune, din nou, un subiect cu totul si cu totul inedit. De asemenea demersul domniei sale este unul mai mult decât bine venit în peisajul actual al cercetării istorice deoarece, pe nedrept, asupra acestui subiect s-au aplecat foarte puţini istorici de-a lungul timpului.
Pentru a vă introduce în tainele aceste lucrări o să vă prezentăm un fragment din cuvantul de început pe care Cornel Bîrsan a avut amabilitatea să ni-l pună la dispoziţie:
DESPRE FEMEIE
(Cuvânt)
Motto: ”Femeia este Mama noastră.
Mama ta este Femeie cu ”F” mare
și este Femeia mea.
Să iubești Femeia la orice vârstă!”
TATA
Bucuriile vieții aduc în perenitatea bărbatului femeia, ea însăși bucurându-se de existența-i în viața lui. Așa a creat Dumnezeu omul – bărbat și femeie; i-a creat să se bucure împreună și unul de/pe celălalt. Nu întotdeauna lucrurile stau așa. Oamenii au pasiuni, interese, mai mult sau mai puțin nobile, dar și liber arbitru, adică responsabilitatea gândurilor, vorbelor și faptelor lor. Cu cât aceștia sunt mai importanți pentru societate, cu atât mai abitir acțiunile lor pot marca istoria.
Umanitatea, în decursul existenței sale cognoscibile, a trecut de la matriarhat, la patriarhat, de la poligamie, la monogamie, a cuprins milioane și milioane de fidelități și trădări, sfinți și sfinte, femei și bărbați de caracter, bărbați și femei ușuratice. Rangul și acțiunile ambilor influiențează societatea. Este una că Marica Brâncoveanu a rămas în istorie ca soție și mamă de sfinți și alta este viața amoroasă a lui Alexandru Ioan Cuza sau viața Doamnei Elena; toți au marcat istoria și societatea românească.
Nelipsită de la acte și fapte din viața publică și de decizie, femeia româncă, fie ea Regina sau Doamna Țării, domniță, soție, muză, ibovnică sau chiar spioană a avut un rol hotărîtor în crugul istoriei noastre, chiar și atunci când nu era dorită în intimitate (cazul lui Radu cel Frumos).
Autorul monumentalei lucrări ” Istorie Furată. Cronică Românească de Istorie Veche”, Cornel Bîrsan, exploatează cu subtilitate izvoare și documente istorice, lăsând cititorul să tragă singur învățămintele.
Sublimul, ca și subtilul feminin se destăinuie creierului și inimii pe trei registre – istorisit, explicit și implicit. Lecturarea te plasează deopotrivă în epocă, în diferite personaje și te invită la concluzii proprii.
Cartea de față dezvăluie cititorului multe fapte inedite și consecințele acestora în istoria României, unde femeia se revelează pe sine însăși.
Femeia, misterul greu de deslușit al bărbatului, surprinde pe parcursul fiecărei pagini prin spontaneitate, curaj, devotament, jertfă, patriotism.
Ea este uneori și frivolă, de multe ori folosită sau se lasă folosită, trădează bărbatul pentru cauze nobile sau își urmează bărbatul iubit în surghiun.
Mundanul are cromatica și înțelesul lui în toate timpurile, dincolo de orice subpoziție.
Epocă după epocă divinitatea dăltuiește în chipul genetic al omului și-l scupltează tot mai frumos interior și exterior, invitând pe el și pe ea la iubire.
Istoria este scrisă deopotrivă, de femei și bărbați.
Agonia și extazul nu ar exista fără FEMEIE.
Nick de TEODOREANU
Lucrarea este disponibila spre comercializare aici:
Doamne si domnite, jupanite si amante ale domnitorilor romani – de Cornel Birsan
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris