Organizarea administrativă și militară a Daciei Romane

carturesti.ro

În teritoriul pe care l-au cucerit romanii se ridică o mulțime de fortificații de pământ și piatră, însă multe din ele au rămas neterminate. Cercetările arheologice au scos la suprafață cărămizi cu însemne ale unităților militare care staționau în zonă. Pe râul Târgului de la Voinești, la nord de actualul Câmpulung-Muscel a fost identificat un castru în care s-au găsit două țigle cu ștampilele legiunii XI Claudia și cohortei I Flavia Commagenorum. Un castellum s-a descoperit la Rucăr. Acesta era situat în fața unui important pas de înălțime, Rucăr-Bran, spre Transilvania. Acesta controla drumul ce urca spre munți de-a lungul râului Dâmbovița. Din această zonă s-au identificat cărămizi cu ștampila cohortei II Flavia Bessorum.

Conform surselor arheologice dar și a izvoarelor scrise, epigrafice și narative, majoritatea istoricilor sunt de părere că teritoriile dacice au fost anexate încă din anul 102. Regatului lui Decebal suferise o reducere a teritoriului iar încercarea acestuia de a schimba această situație a dus la cel de-al doilea conflict. În urma acestei confruntări, situația Daciei se clasează înfrântă, lucru care rezultă în deosebi și din emisiunile monetare. Totodată, la Roma un basorelief surprinde Dacia personificată în chipul unei femei care este așezată cu capul sprijinit în palma mânii drepte lângă un scut dacic și multe alte arme.

În ceea ce privește situația armatei romane din Dacia din intervalul 101-105, menționăm că cea mai importantă clădire a comandamentului roman din Dacia este Palatul Augustaliilor.

Articolul întreg se găsește în ediția din aprilie 2022, mai jos. Dacia personificată în chipul unei femei care este așezată cu capul sprijinit în palma mânii stangi lângă un scut dacic și multe alte arme
Sursa: P. Bienkowski, De simulacris barbarum gentium apud romanosPoți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!