Monede bătute în cetăţile greceşti de la Adriatica, amfore cu ulei şi vin de soi trecute, cu sudoare şi cu mare băgare de seamă, peste trecătorile Carpaţilor, după ce au venit pe apă tocmai din îndepărtata Crimee, bijuterii uluitoare, făcute din topituri de metale ce se găsesc numai în Munţii Urali, săbii celtice şi relicve germanice, obiecte de podoabă demne de mari regi şi preoţi, toate aceste comori, complet necunoscute în România, stau ascunse printre dealurile înverzite de pe malurile Tisei, în Ucraina de azi. Râvna neîntreruptă şi pasiunea unor cercetători ucraineni au scos la iveală, în ultimii ani, la Mala Kopanya, una dintre cele mai mari şi mai spectaculoase cetăţi din perioada expansiunii spre nord-vest de Ardeal a Marelui Regat Dac, condus de Burebista. Porniţi într-acolo, în drumurile noastre pe vechi urme româneşti, am dat peste vestigii uimitoare ale măreţiei lumii dacice, la mii de kilometri distanţă de Sarmizegetusa.
Puternică şi independentă, ridicată pe malurile Tisei, ca să apere teritoriile celor mai îndrăzneţe colonizări dacice, dar şi ca să apere trecătorile din Carpaţii Păduroşi de raidurile barbare, Mala Kopanya este – adevărat, deşi greu de crezut! – cetatea cel mai bine documentată din întreaga lume dacică. Îndrăgostiţi până peste cap de daci, cercetătorii ucraineni au deschis „Formulei AS” lacătele de pe un impresionant tezaur dacic: tezaurul dacilor nordici, de la Mala Kopanya.
Continuarea aici.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris