Extras din Dacia. Civilizațiile străvechi din regiunile carpato-danubiene – 1937 – Vasile Pârvan
Europa centrală, de la Alpii austriaci şi din câmpia Bavariei până în podişurile Galiţiei orientale şi până în stepa Dobrogei, adică Europa danubiană, prezintă încă dela începutul protoistoriei, din vârsta Bronzului, şi până’la sfârşitul evului mediu, — când se prăbuşeşte regatul catolic al Ungurilor sub loviturile propriilor lor rudenii musulmane, Turcii, — în 1526—, o serie de fenomene culturale al căror teritoriu de bază îl formează înaltul podiş transilvan.
Aci, în această imensă incinta fortificată de natură în forma unui mare patrulater având ca laturi munţii greu de trecut, se afla aurul, argintul, arama, fierul, sarea. Incă din timpurile cele mai vechi, în plin neolitic, locuitorii câmpiilor moldo-ucrainiene cu frumoasa ceramica pictată şi locuitorii şesurilor populate de la Dunărea mijlocie şi din munţii illyrici, cu ceramica incisă, au pătruns, cu toate greutăţile, de la Est şi de la Vest, în cetăţuia înaltă care poseda aurul şi acolo au prins rădăcini, influenţându-se unii pe alţii şi creând o civilizaţie specifică, de caracter mai mult occidental dar cu puternice afinitati orientale.
Ca şi în vârsta Bronzului când Carpaţii cu marea fortăreaţă a Ardealului sunt leagănul puternicei civilizaţii originale a Bronzului „ungaro-român” cu arta sa industrială în bronz şi în aur unică în Europa, tot astfel în prima vârstă a Fierului, Cimmerienii mai întâiu, cu ciudata lor industrie a cuprului după modele originale din Caucaz,—numai în trecere pe aci— Scythii apoi, cu arta lor naturalista „ruso-siberiană”, — de îndelungată sedere prin aceste ţinuturi, — şi-au avut in aceeaşi regiune carpatică centrul răspândirii lor către Vest. De asemeni, în a doua vârstă a Fierului, băştinaşii acestei regiuni — să o numim de pe acum cu propriul ei nume de Dacia —, alungând pe intruşi, Iranienii către Est, Celţii către Vest, întemeiază cel mai mare imperiu barbar preroman care a fost cunoscut vreodată în această parte a Europei : regatul get al lui Burebista, cuprinzând atât Boemia şi Pannonia cât şi Basarabia si Bulgaria, dar ale cărui cetăţui de seamă erau tot în Carpatii transilvani. In sfârşit, cucerirea romană nu devine completă dincoace de Alpii orientali şi de Adriatica decât prin supunerea Daciei şi cu toată retragerea împărăţiei romane înapoia zidului de apă al Dunării abia după un veac şi jumătate de stăpânire, tot această provincie romană din Răsăritul împărăţiei va fi singura care — odată acceptată latinitatea — va fi capabilă să-şi păstreze romanismul până ìn zilele noastre, in ciuda adversităţilor celor mai cumplite.
A vorbi deci despre protoistoria şi despre istoria antică a Europei danubiene înseamnă în primul rând a examina elementele culturale pe care Carpato-Danubienii din Dacia preromană ni le prezintă cu începere cel puţin dela sfârşitul mileniului al II-lea înainte de Christos, dată la care aceste popoare încep a dobândi in istoria generala nume proprii bine documentate.
Nu voiu pomeni totuşi nimic in aceste pagini de început despre naţionalitatea Carpato-Danubienilor lăsând ca faptele însâşi să o postuleze. Intru deci in materie pentru a defini mai întâiu civilizaţia danubiană in preajma anului 1000 a. Chr.
Sursa: cimec.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris