- Aethicus Histricus și zamolxianism dobrogean din secolul 5. Sau cum știm doar jumătate de poveste – autor Adrian Anghel
Acum ceva ani buni am aflat despre povestea lui Aethicus Histricus din revista Agero Sttutgart dintr-un articol al lui Ion Pachia-Tatomirescu. Mi se părea destul de fascinantă povestea și un pic de necrezut. Am tot tratat-o cu o oarecare circumspecție de atunci până acum ceva luni, când am decis să abordăm acest subiect în materialele premium pe care vi le trimitem lunar.Cum este posibil ca un locuitor al Histriei din antichitate să își fi construit o întreagă flotă de corăbii cu care să călătorească în jurul lumii? De unde această dorință de explorare și mai ales, de unde atâtea resurse pentru o astfel de călătorie? De asemenea, de unde atâta erudiție ca să notezi întreaga aventură într-un jurnal de călătorie și care să dăinuie peste 15 secole?
- Oguzname sau legendele oguzilor și mențiunea valahilor – autor Diane Dobrean
Sub numele de Oguzname regăsim o întreagă cronică a poporului turc. Formată dintr-un cuvânt compus, unde Oguz este numele legendarului conducător al poporului turc Oghuz Khagan și name care înseamnă poveste, Oguzname cuprinde, după enciclopedia Islamului, aproximativ 30 de cărți istorice despre legendele, miturile și credințele poporului turc.Mai mult decât o resursă valoroasă despre istoria poporului turc, Oguzname relatează viziunea asupra lumii și gusturile estetice ale turcilor pre-islamici în marea parte a operelor. Volumele conțin exemple ce reflectă în special concepții social-politice, istorico-mitologice, religios-filosofice, gânduri epice și figurative.
- Istoria medicinei românești – autor Emilia Nicolaescu
Unul dintre marile avantaje pe care îl avem, trăind în aceste timpuri, este progresul medicinei. Nu cu mult timp în urma se murea din cauza unei simple răceli, sau fracturi, sau infecții, sau la naștere sau din cauza unor boli banale pentru ziua de azi. Drumul dezvoltării medicinei a fost însă unul lung și anevoios. Primele studii științifice au apărut acum deja mii de ani și încă o dată se dovedește că nimic nu a existat în lume, fără să fi fost mai întâi în antichitate. Așa că o trecere rapidă prin istoria medicinei, nu numai că ar fi extrem de interesantă, dar chiar ar putea să ne pună pe gânduri și să ne întrebam, oare unde se va ajunge?!Istoria medicinei românești este în mare parte istoria medicinei în general, pentru că dintotdeauna cei care au lecuit și mai târziu au tratat oamenii, nu au cunoscut granițele. Informațiile au circulat dintotdeauna. Cei care au început să vindece, fie că se numeau șamani, vraci, vrăjitori, au căutat cu toții, să facă ceva, ca pe oameni să nu-i mai doară. Așadar, la început a fost…durerea.
- Superstițiile romanilor – autor Emilia Nicolaescu
Pe cât erau romanii de ordonați, calculați, buni ingineri, excelenți strategi, pe cât le plăceau exactitatea și rigurozitatea, pe atât erau de superstițioși și religioși. Credeau în toate zeitățile posibile, cele mai multe preluate de la greci și cărora ei le-au schimbat doar numele. În credințele lor, erau foarte profunzi, ba chiar habotnici și respectau cu mare atenție toate ritualurile și sărbătorile, care nu erau puține. Aveau, ca toate popoarele antichității o relație strânsă și specială cu lumea de apoi, în care credeau fără tăgadă și cu spiritele morților care îi puteau ajuta în viața asta și în cealaltă. Si vom începe cu un obicei al romanilor mai puțin cunoscut, dar foarte răspândit: blestemul!
Notă!
Verifică dacă primești emailurile de comunicare de pe adresa contact@istorieveche.ro chiar și în spam. Este cunoscut faptul că atât Yahoo cât și Gmail au filtre adiționale pentru emailuri. Dacă găsești emailul de la noi în spam, mută-l manual în Inbox și marchează-l cu faptul că nu este spam.
Dacă aveți un card înrolat 3DS și plata nu este confirmată de către dvs. (fie prin cod SMS sau autorizare din aplicația de mobile banking), comanda NU este finalizată.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.