cucuteni

Exponatul lunii decembrie –
Dansul ielelor de pe amfora de la Chirileni

Exponatul reprezintă un fragment de la o amforă unicat, descoperită în anul 1988 într-un cuptor de ars ceramică din așezarea Chirileni III (raionul Sîngerei), atribuită culturii arheologice Cucuteni-Tripolie etapa CII (mileniile V-IV a. Chr.).

Fragmentul ceramic cu reprezentări umane și geometrice pictate constituie circa 50 % din partea superioară a unei amfore, realizată din pastă de lut fără impurități. Este ars în mediu oxidant, în secțiune având culoare roșietică. Suprafața interioară a vasului este acoperită cu un strat de culoare roz-albicioasă, iar exteriorul netezit și lustruit este acoperit cu un strat de angobă gălbuie-cenușie. Corpul amforei este sferoidal cu patru tortițe piramidale pe umăr, iar gâtul este înalt tronconic cu buza scurtă răsfrântă la exterior. Dimensiunile vasului: diametrul buzei – 18 cm; diametrul maxim al corpului – 43-45 cm; înălțimea gâtului – 13 cm; înălțimea fragmentului expus – 43 cm; înălțimea totală estimată a vasului este de 55-60 cm. Grosimea la buză – 6-7 mm, la gât – 9-11 mm, iar la corp – 10-13 mm.

Suprafața exterioară a amforei în proporție de circa 4/5, cu excepția părții inferioare, este ornamentată bicolor cu vopsea neagră și maro, ca unealtă fiind folosită pensula care se resimte din aplicarea specifică a liniilor. Cel mai probabil au fost folosite două pensule. Ornamentul este împărțit în trei registre orizontale care înconjoară vasul împărțind interiorul în metope. Decorul este compus din linii dispuse vertical, orizontal sau oblic formând compoziții geometrice de tipul plasei.

Semnificația deosebită a amforei rezidă din reprezentarea în registrul de mijloc al picturii a scenei stilizate a unui dans ritualic feminin. Scena pictată pe corpul amforei reprezintă imaginea unui grup alcătuit din 9 personaje feminine asistate de doi câni și 3 șerpi. Imaginile feminine sunt reprezentate schematic, cu accentuarea picioarelor lungi, fustelor mini-trapezoidale, corpul întins scund, mâinile îndoite în plin dans și capurile punctate.

Vasele cu reprezentări pictate antropomorfe se întâlnesc foarte rar, fiind cunoscute până în prezent circa 140 de imagini de acest fel în întregul areal de răspândire a culturii Cucuteni-Tripolie.

Pe baza analizei formei vasului, decorului specific și a contextului descoperii, se poate admite că amfora de la Chirileni ține de cultul Femeii-Mamă, a Marei Zeițe venerată de populațiile din eneolitic. Citeste mai mult

Vase binoclu ale Culturii Cucuteni

„Vasele-Binoclu”, impropriu numite aşa, fiind goale în interior şi neavând recipiente, sunt unele dintre cele mai fascinante obiecte ale Culturii Cucuteni. Acestea se compun din două corpuri şi în mod uzual din trei punţi de prindere. Puntea mediană de cele mai multe ori repetă motivele de pe corpuri. În registrul decorativ se regăsesc atât exemplare aduse până la perfecţiune, cât şi copii de lucru, unele fiind posibile piese de învăţare. Partea superioară a acestor piese este deseori decorată şi în interior.
Piesele de astăzi se încadrează în etapa de mijloc a culturii Cucuteni şi au rezultat ca urmare a cercetărilor arheologice de la Vorniceni-Pod Ibăneasa şi Ripiceni-Holm.

Restaurare şi întregire cromatică realizate de Aurel Melniciuc, Ligia Teodor, Codrin Lacatusu.

Sursa text si foto: Muzeul Judetean Botosani Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!