Craciunul

Când a început să fie sărbătorit Crăciunul și când a devenit acesta principala sărbătoare creștină? S-a născut Isus Hristos pe 25 decembrie?

Într-o listă veche a episcopilor romani, întocmită în anul 354 d.Hr., aceste cuvinte apar pentru anul 336 d.Hr.: „25 decembrie: natus Christus in Betleem Judeae – 25 decembrie, Hristos născut în Betleem, Iudeea”. Această zi, 25 decembrie 336, este prima celebrare consemnată a Crăciunului, potrivit site-ului www.christianity.com.

Primul Crăciun a fost celebrat la Roma, capitala Imperiului Roman, în penultimul an al domniei Împăratului Constantin cel Mare, cel care a avut o contribuție decisivă la triumful creștinismului asupra păgânismului până atunci dominant. Constantin a început să fie un adept al creștinismului după victoria împotriva rivalilor săi de la Ponte Milvio (aflat într-o suburbie a Romei) pe 28 octombrie 312, a acordat statut de egalitate cu celelalte religii creștinismului prin Edictul de la Milano din februarie 313 și a jucat un rol crucial la Conciliul de la Nicea din 325 în care episcopii creștini au adoptat dualitatea naturii lui Isus – divină și umană.

În primii 300 de ani ai erei creștine, zilele de naștere nu au primit prea multă atenție – nici măcar nașterea lui Hristos. Ziua în care un sfânt murea era considerată mai importantă decât nașterea sa, deoarece îl introducea în împărăția cerurilor. Botezul lui Hristos a primit mai multă atenție decât ziua sa de naștere în sărbătoarea Epifaniei – Bobotează, din 6 ianuarie. Citeste mai mult

Crăciunul și Crăciuneasa

Sărbătorile de iarnă sunt iubite de oamenii din întreaga lume, iar zilele de Crăciun sunt cele mai importante dintre toate. Nu numai că are o semnificație religioasă, Iisus S-a născut, dar este o zi în care ne vedem rudele, ne bucurăm de compania lor și încercăm să fim mai buni unii cu alții. Totuși, Crăciunul are o mulțime de legende, unele mai vesele, altele mai înfricoșătoare despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Crăciunul în cartea “Mitologie Românească”

Se spune că un bărbat bogat, dar foarte rău din Nazaret se numea Crăciun, iar soția sa se numea Crăciuneasa. Aceasta se purta foarte urât cu familia sa și își pedepsea soția, dar și pe cele 3 fiice după cum îi venea să o facă. Femeile trebuiau să stea drepți în fața lui, altfel, le bătea și le tortura. De aceea, Crăciuneasa era plină de vânătăi și bube, iar fetele erau una ciungă, alta oarbă, alta fără un picior din cauza bătăilor primite de la tatăl lor. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!