Córdoba, unul dintre cele mai fascinante oraşe ale Spaniei, a fost capitala Emiratului Cordobei, fondat în 756 de Abd al-Rahman I, şi ulterior a devenit centrul Califatului Cordobei în 929. Acest oraş a fost un veritabil focar de cultură, artă şi arhitectură, în care moştenirea musulmană, creştină şi romană se întrepatrund armonios. Printre cele mai importante monumente se numără Alcazarul, Băile Califale, Podul Roman şi celebra Moschee-Catedrală.

Alcazarul din Córdoba, o construcţie impunătoare cu ziduri masive, a fost iniţial reşedinţa conducătorilor musulmani, fiind ulterior transformat de regii creştini după cucerirea oraşului în 1236. Acesta a servit drept palat regal, sediu al Inchiziţiei şi chiar închisoare. Astăzi, Alcazarul impresionează prin grădinile sale superbe, curţile interioare cu fântâni şi impresionantele mozaicuri romane expuse în Sala Mozaicurilor.

Băile Califale, sau hammam-urile, situate lângă fostul castel omeyad, erau un element esenţial al vieţii sociale şi religioase a musulmanilor. Descoperite accidental în 1903 şi excavate în anii 1961-1964, aceste băi datează din perioada califului Alhakem II. Se disting prin camerele lor boltite, susţinute de arcuri semicirculare cu coloane din marmură, şi prin decoraţiunile sofisticate de influenţă almoravidă şi almohadă, expuse astăzi la Muzeul Arheologic.

Podul Roman din Córdoba, construit în secolul I d.Hr. şi refăcut în perioada medievală, rămâne unul dintre cele mai importante monumente ale oraşului. Format din 16 arcade, acesta oferă o panoramă impresionantă asupra Moscheei-Catedrale, mai ales la apus, când piatra acestuia capătă nuanţe aurii sub lumina soarelui.

Moscheea-Catedrală, cel mai emblematic simbol al oraşului, a fost construită iniţial ca moschee în 786 de Abd al-Rahman I pe locul unei foste biserici visigote. Extinsă de-a lungul secolelor de califii cordobezi, aceasta a fost transformată în catedrală după 1236, devenind o fuziune spectaculoasă de stiluri arhitecturale. Mihrabul bogat decorat, curtea cu portocali şi impunătorul turn al clopotniţei sunt doar câteva dintre elementele care atrag anual mii de vizitatori.

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris