Stateri din aur, de tip „KOSON”, din tezaurele descoperite în zona Munților Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, a doua jumătate a secolului I î. Hr.)
Monedele de aur de acest tip, alături de brățările decice de aur de la Sarmizegetusa Regia, sunt un simbol al luptei duse de statul român pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu furate din siturile arheologice protejate ale României. Piese monetare extrem de rare până în anii ’90 ai secolului trecut, staterii de tip „KOSON” provin din mai multe tezaure descoperite în această perioadă în zona așezărilor dacice din Munții Orăștiei, care au fost exportate ilegal, ajungând să fie comercializate în numeroase state europene și nu numai. Eforturile de recuperare ale acestor monede continuă și astăzi, autoritățile și muzeele anunțând constant repatrierea unor loturi importante de astfel de monede.
Valoarea istorică a acestor obiecte de patrimoniu este incontestabilă, fiind mărturii arheologice ilustrative pentru cultura și civilizația dacică din secolul I î. Hr. Caracterizate de o iconografie copiată complet din imagistica monetăriei romane republicane, prin preluarea iconografiei emisiunilor lui Q. Pomponius Rufus din anul 73 î. Hr. și Marcus Iunius Brutus din 54 î. Hr., monedele de aur marcate cu legenda scrisă cu caractere grecești KOΣΩN, au fost bătute urmând standardul metrologic al emisiunilor monetare grecești.
Aceste piese excepționale pot fi admirate în expoziția temporară „DAR – Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice”, deschisă pentru vizitatori.
#MNIR
Sursa: MNIR
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris