Mistificari ale istoriei Romaniei. De la Mihail Roller la Neagu Djuvara si Lucian Boia

Manole Neagoe (1930-2019) se distinge in peisajul intelectual romanesc ca cercetator stiintific, profesor universitar si istoric de marca. 


Cu o pasiune neclintita pentru trecutul national, el a explorat adancimile istoriei cu o rigurozitate stiintifica si o integritate intelectuala remarcabile. Prin lucrarile sale, Manole Neagoe dezvaluie nu doar faptele brute ale istoriei, ci si interpretarile, contextul si impactul lor asupra societatii contemporane.

In „Mistificari ale istoriei Romaniei. De la Mihail Roller la Neagu Djuvara si Lucian Boia”, autorul ne ofera un punct de vedere critic si bine documentat asupra modului in care a fost scrisa istoria de-a lungul veacurilor. Manole Neagoe analizeaza cu acuratete contributiile si erorile unor figuri marcante ale istoriografiei romanesti, de la Mihail Roller, emblematic pentru abordarea ideologizata a istoriei in perioada comunista, pana la personalitati precum Neagu Djuvara si Lucian Boia, care au incercat sa ofere o interpretare mai nuantata si, uneori, controversata a trecutului romanesc. Aceasta examinare atenta a lucrarilor si teoriilor lor ne ajuta sa intelegem istoria noastra a fost adesea marcata de abordari mitice sau simplificate. 

In studiul sau, Manole Neagoe ofera o evaluare fidela a contributiilor si erorilor facute de unele personalitati marcante din istoriografia romaneasca, incepand cu Mihail Roller ca reprezentant al abordarii ideologice a istoriei in perioada comunista. Pe aceasta pista, Neagu Djuvara si Lucian Boia se numara printre personalitatile care au incercat sa ofere o interpretare mai bogata si uneori chiar controversata asupra trecutului romanesc. 

Cartea este un indemn la reflectie si la o mai buna intelegere a modului in care istoria este scrisa si rescrisa, dar si la a privi dincolo de mistificari pentru a descoperi complexitatea si frumusetea adevarului istoric.

Sursa: librex.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!