Expoziția şi simpozionul „Oraşul Roman şi farmaciile sale”

Ziua mondială a sănătăţii – 7 aprilie – este marcată la Muzeul de Istorie Roman prin organizarea unui simpozion şi a unei expoziţii cu tema „Oraşul Roman şi farmaciile sale”. Activitatea se va desfăşura în Casa Fălcoianu (corp B al Muzeului de Istorie Roman), str. Cuza Vodă, nr. 19, duminică 7 aprilie 2024, de la orele 13. În cadrul simpozionului vor fi susţinute comunicările: „Incursiune în istoria farmaciilor din Moldova” (autor: dr. Dan Gabriel Arvătescu, preşedinte al Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman), „Aspecte de etică și deontologie farmaceutică reflectate în câteva documente de arhivă din anul 1807” (autor: farmacist Maria Pascu, Bacău), „Spițeria Minerva – prima farmacie din Moldova” şi „110 ani de la nașterea celui care a fost dr. Epifanie Cozarescu” (autor: farm. Magdalena Avădanei) şi „Un om între oameni – doctorul Epifanie Cozarescu” (autor: colonel dr. Gina Ursu, Bucureşti).


Expoziţia „Oraşul Roman şi farmaciile sale” propune o incursiune în timp (sfârşitul secolului al XVIII-lea – mijlocul secolului XX), printre leacuri şi remedii folosite în tratarea diverselor afecţiuni. Este un bun prilej de a cunoaşte figuri interesante de farmacişti şi activitatea laborioasă a acestora în spaţiul oraşului Roman. Pulberi, tincturi, pastile, creme erau făcute după reţete verificate, atent cântărite, migălos preparate, păstrate în recipiente din lemn, ceramică, porţelan sau sticlă. Sunt expuse prescripţii medicale scrise în limba latină, din anii 1864 – 1865, rețete diverse cu ștampila farmaciei „Minerva” începând cu anul 1905, dar și rețete onorate de  farmacia V. Ștefănescu sau I. Mătăsaru, prescrise de dr. M. Riegler și dr. Eraclie Calfaiani. La inventarul folosit în mod curent în farmacii se adaugă câteva cărţi vechi de provenienţă germană sau franceză, tomuri din care farmaciştii și-au deprins învățătura. Expoziţia rămâne deschisă până la 10 mai 2024.

Organizatori: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie Roman,  Asociația Cultural-Științifică Urbana şi Societatea de Istorie a Medicinei şi Farmaciei „Dr. Epifanie Cozarescu” din Roman.

Curator de expoziție: muzeograf Iulia Cristina Lazăr

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/orasul_roman_si_farmaciile_sale/


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!