Saga dinastiei de Habsburg. De la Sfantul Imperiu la Uniunea Europeana

„O carte pasionanta si minutios documentata. ” − Le Figaro Littéraire


„Daca exista o dinastie care sa intrupeze Europa, aceea este Casa de Habsburg”, scrie Jean des Cars in debutul acestei cavalcade pasionante prin istoria zbuciumata a Europei.

Destinul prodigios al Habsburgilor incepe, in cheie minora, in secolul al XI-lea, intr-o fortareata situata in cantonul elvetian Aargau, prinde aripi in 1273, odata cu alegerea, cu totul neasteptata, a contelui Rudolf de Habsburg ca imparat al Sfantului Imperiu German, si isi incheie epopeea monarhica la Schönbrunn, pe 11 noiembrie 1918, cand Carol al IV-lea semneaza actul de renuntare la coroana imperiala a Austriei.

Vreme de sapte secole, Habsburgii au dominat o mare parte a Europei, a Orientului Apropiat si a Americii de Sud. Cuceritorul Carol Quintul, reformatoarea Maria Tereza, Franz Joseph si legendara sa sotie Sisi, Zita, suverana datoriei, sunt doar cateva dintre figurile emblematice ale acestei familii exceptionale, care a marcat istoria. Neindoielnic, disparitia lor semnaleaza prabusirea unei lumi, dar numele lor ramane vesnic sinonim cu inflorirea artelor, grandoarea politica si identitatea europeana.

Pentru alcatuirea acestui volum incitant, in care faptul istoric documentat se intalneste fericit cu excursul jurnalistic profesionist si bine calibrat, dar si cu o anecdotica incantatoare, Jean des Cars, talentat raconteur si recunoscut cronicar al marilor monarhii europene, a consultat arhive, a vizitat toate locurile-reper ale dinastiei, a realizat interviuri si a cules marturiile inedite ale imparatesei Zita si ale arhiducelui Otto de Habsburg.

„Istoria este plina de maiestati individuale, insa Habsburgii intruchipeaza maiestatea dinastica. […] A ajunge sa nu mai constitui doar o familie, sa nu mai reprezinti doar o tara, ci un agregat de natiuni, a stapani jumatate din Europa si o mare parte din America, a purta o coroana mai grea chiar decat coroana Imperiului Britanic, dar a te plimba, in acelasi timp, prin Prater, cu o umbrela sub brat, iata un spectacol pe care omenirea nu‑l va mai vedea vreodata.” — Paul Morand

„In 1919, prabusirea imperiilor si, apoi, o redivizare geografica arbitrara elimina de la conducere familii vechi si puternice, cum ar fi Romanovii, Hohenzollernii si Habsburgii. Dupa veacuri de prestigiu si influenta, vechile case domnitoare sunt sterse de pe harta, asasinate sau surghiunite. Dar, in timp ce familiile imperiale din Rusia si din Germania au fost nevoite, ulterior, sa se multumeasca, dupa caz, cu nostalgii discrete, compromisuri regretabile sau reabilitari tardive, Habsburgii au luptat impotriva anihilarii progresive la care erau supusi, ripostand chiar fata de ostracizarea care le era impusa. Nu fara eforturi sau adversitati umilitoare, ei au reusit sa traiasca, sa‑s i refaca imaginea, sa existe din nou, sa impuna respect fata de numele lor inainte de anii ’40 s i sa redobandeasca un loc atat in memoria vechii Europe, cat si in noua constructie europeana, ceea ce este un lucru exceptional.” — Jean des Cars

Nascut la Paris in 1943, Jean des Cars (pe numele intreg, Jean Marie de Pérusse des Cars) este un scriitor si jurnalist francez, colaborator la Paris Match, Figaro Magazine si Jours de France. Istoric reputat si autor prolific, el si-a creat un nume ca pasionat cronicar al marilor case dinastice europene si al destinelor celor mai ilustri reprezentanti ai acestora. Printre lucrarile sale cele mai cunoscute, multe dintre ele traduse in numeroase limbi, se numara Saga dinastiei de Habsburg, Saga dinastiei de Windsor, Saga dinastiei Romanov, Saga reginelor, Saga favoritelor, precum si biografiile dedicate unor personalitati istorice celebre, precum Ludovic al II-lea al Bavariei, imparateasa Elisabeta a Austriei, printul mostenitor Rudolf al Austriei, imparateasa Eugenia a Frantei si multe altele. Cea mai recenta carte a sa este Le Sceptre et le sang: rois et reines dans la tourmente des deux guerres mondiales.

Sursa: librex.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!