În memoriam MIRCEA TUTOVAN (1952-2024)

Ne luăm rămas-bun de la Mircea Tutovan, un campion al voleiului românesc, cu o carieră impresionantă și o viață dedicată sportului.


Mircea Tutovan nu a fost doar un sportiv desăvârșit, ci și un om cu o pasiune imensă pentru volei și o contribuție deosebită la dezvoltarea sportului românesc. Ne vom aminti întotdeauna de realizările sale remarcabile, de spiritul său competitiv și de devotamentul față de echipă.

Îi aducem un omagiu și ne exprimăm profundul regret pentru pierderea unui adevărat erou al sportului românesc. Drum lin spre veșnicie, Mircea Tutovan!

S-a născut la 13 martie 1952, în localitatea Nemșa, comuna Moșna, județul Sibiu.

Viața și activitatea:

A absolvit Liceul de Filologie-Istorie Zalău și Școala Națională de Antrenori din București. În perioada 1970-1981 a fost jucător la echipa de volei Dinamo București, cu care a câștigat 10 titluri de campion al României, Cupa Cupelor și Cupa Campionilor Europei.

În 1981, Mircea Tutovan a ajuns la Şimleu Silvaniei, doctorul Ioan Puşcaş având o contribuţie majoră în transferul său la echipa şimleuană. Cu Tutovan în echipă, Silvania Şimleu Silvaniei a obţinut în 1983 cea mai bună clasare din istoria voleiului şimleuan, locul trei după Dinamo şi Steaua. În acelaşi an, Tutovan a cucerit Cupa Balcanică cu echipa din Şimleu. Aici a activat ca jucător, căpitan de echipă și antrenor secund.

După câștigarea Cupei Balcanice, se transferă la Elcond Dinamo Zalău, la care a activat până în anul 1988, când s-a transferat la Bistrița, unde a fost jucător și antrenor secund, până în anul 1990.

După Revoluție, se transferă la echipa Minerul Ștei, unde a fost jucător și antrenor principal, până în anul 1993. La 41 de ani, din cauza unei accidentări la umăr, Mircea Tutovan a fost nevoit să pună punct carierei sportive, revenind în oraşul care i-a fost a doua casă – Zalău.

A fost component  al echipei naționale de volei a României (1970-1982).

În anul 1995 a fost pensionat cu gradul de maior în Ministerul de Interne.

Premii:

Maestru Emerit al Sportului; Diplomă de Onoare pentru contribuții deosebite la dezvoltarea sportului românesc; Medalia națională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a; Cetățean de Onoare al comunei Moșna.

Performanțe sportive:

A fost de 10 ori campion al României cu echipa Dinamo București. Are în palmares peste 350 de meciuri internaționale cu echipa de volei a României. A fost selecționat în echipa de volei a Europei (1977). A obținut locul V la Olimpiada de la Műnchen din 1972. A participat, în anul 1970, la Campionatul Mondial de Volei din Bulgaria și în 1974 la cel din Mexic. A câștigat Cupa Cupelor, Cupa Campionilor Europeni (1980-1981). S-a clasat pe locul III, de două ori, la Campionatul European de Volei.

Ultimul eveniment public la care a luat parte fostul mare voleibalist  a fost vernisajul expoziției foto-documentare ”Aspecte din istoria sportului zalăuan” organizată de noi la Sala Sporturilor ”Gheorghe Tadici” din Zalău, în luna noiembrie a anului 2023.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Sursa: muzeuzalau.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!