Chiar dacă activitatea Zsofiei Torma a fost în mare parte ignorată de către colegii ei maghiari, în afara granițelor aceasta a fost mai apreciată de specialiști precum: Arthur John Evans, Moriz Hoernes, Ludwig Lindenschmit, John Lubbock etc., ca dovadă pentru acest lucru avem corespondența de la acea vreme dintre aceștia. Soția arheologului Hampel József, pe numele său Polyxena Hampel redactează un articol în săptămânalul „Vasárnapi Újság” unde descrie viața Zsófiei în două cuvinte: ,,muncă și sacrificiu de sine, cea mai mare calitate a ei constând în feminitatea ei pură și mai puțin în activitatea științifică”.[2] Această scurtă caracterizare este foarte ilustrativă pentru personalitatea Zsófiei. Modestia și implicarea în ajutorarea celorlalți este văzută ca un sacrificiu însă acest lucru a fost făcut cu dăruire fără a uita responsabilitățile si îndatoririle unei femei.
Prima femeie arheolog din Transilvania s-a născut la 26 septembrie 1832 la Cristeștii Ciceului, în acea perioadă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Pe lângă arheologie Torma a fost pasionată și de antropologie și paleontologie și a fost prima femeie care a primit titlul de Doctor Honoris Causa în data de 24 mai 1899 la Universitatea din Cluj. În anul 1899, la vârsta de 67 de ani Zsofia Torma se stinge din viață la Orăștie.
Familia Torma a avut origini nobiliare în Transilvania, astfel încât acestea pot fi urmărite până în secolul al XV-lea. Părinții s-au numit: Jozefa Daniel și Jőzsef Torma, Zsofia, fratele Károly. Mama Zsofiei a decedat în anul 1850 și una dintre surorile acesteia în anul 1852, iar tatăl acesteia în anul 1861. Zsofia a mai avut-o o soră pe nume Luiza Makray.
Din informațiile pe care le avem despre tată, menționăm faptul că acesta a avut de asemenea o inclinație spre cercetare, istorie și arheologie. Astfel, aflăm că acesta a efectuat cercetări în tabăra romană de la Ilișua. Totodată, și fratele Zsofiei a avut inclinații spre acest domeniu vast și menționăm faptul că a fost profesor universitar la Pesta și a fost cel care a întemeiat muzeul antichităților dacice de la Aquincum. Așadar, interesul pentru arheologie al fraților Torma a fost sădit încă din copilărie, deoarece aceștia participau la săpături împreună cu tatăl lor.
Textul complet in editia Istorie Veche premium din decembrie 2022.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris