Restituiri. Două mici tezaure descoperite la Poiana în campania 1949

carturesti.ro

Cercetările arheologice desfăşurate în anul 1949 de către Radu Vulpe în aşezarea protoistorică de la Poiana (jud. Galați, România) au condus la descoperirea unor obiecte din argint. Vreme îndelungată, modul în care se asociau sau nu aceste obiecte, precum şi contextele lor arheologice au rămas necunoscute. Regăsirea şi studierea carnetului inedit al campaniei din 1949 îngăduie identificarea a două tezaure: unul este format dintr-o pereche de fibule de tip Almgren 82 mai mari, celălalt cuprinde două fibule de tip Almgren 82 mai mici, un cercel pierdut, şapte verigi și patru denari republicani. Alte obiecte scoase la lumină în 1949 au fost descoperite izolat. Unele dintre aceste obiecte oferă indicii consistente pentru prelucrarea locală a metalelor prețioase în faza târzie de ocupare a sitului (a doua jumătate a secolului I p.Chr. şi începutul secolului al II-lea p. Chr.). Cele patru fibule de tip Almgren 82 din argint se adaugă celor peste patru duzini de fibule similare atestate până acum la Poiana. Analogiile supraregionale ale fibulelor Almgren 82 de la Poiana reflectă, fie şi numai în parte, importanța acestui centru ca nod al unei vaste rețele supraregionale care conectau Imperiul şi stepa.

Sursa: Restituiri. Două mici tezaure descoperite la Poiana în campania 1949, autor Daniel Spanu, Materiale și Cercetări Arheologice XIX, 2023, pag 45

Materiale și Cercetări Arheologice XIX, 2023, pag 45


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!