Exponatul lunii la Muzeul Vasile Parvan din Barlad – Verighetă (secolul al XIX-lea)

Săpăturile de la Biserica Sf. Gheorghe din Bârlad au început în luna mai din anul 2020. S-a mers la început pe autorizație de supraveghere arheologică, iar după apariția mormântului M 1, situat în colțul de sud-vest al bisericii, transformată apoi în autorizație de cercetare arheologică preventivă. Până în luna aprilie a anului 2021 am descoperit 77 de morminte, atât în interiorul bisericii cât și în cadrul săpăturilor din jurul acesteia. Cele mai vechi morminte sunt de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea.


A fost săpată o suprafață de aproximativ 500,00 mp, tot interiorul bisericii, în jurul acesteia (șanțuri cu o lățime de 2 m și casete când a fost cazul) și secțiuni în curte, pe latura de sud și nord a bisericii și pe suprafața dintre pridvor, prăznicar și turnul de poartă (Pl. VI). De asemenea au fost efectuate săpături în jurul turnului de poartă deoarece constructorul a trebuit să facă lucrări de consolidare la fundația acestuia.

Verigheta din sticlă și foiță de aur a fost descoperită la biserica Sf. Gheorghe din Bârlad în mormântul M25. Acest mormânt a fost identificat la adâncimea de -1,10 m, pe latura sudică a Bisericii Sf. Gheorghe din Bârlad, în capătul absidei.

Cercel

Poltina, țarul Nicolai I, 1845.

Sursa: muzeulparvan.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!