Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni. 1497. Moldova, Polonia, si Ordinul Teuton la sfarsitul domniei lui Stefan ce Mare
In Arhiva Ordinului Teuton, salvata miraculos din marasmul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este pastrat de secole un izvor de mare insemnatate privind finalul domniei lui Stefan cel Mare. Este un document aproape necunoscut astazi istoricilor de la noi.
In Arhiva Ordinului Teuton, salvata miraculos din marasmul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este pastrat de secole un izvor de mare insemnatate privind finalul domniei lui Stefan cel Mare. Este un document aproape necunoscut astazi istoricilor de la noi.
Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni din vara-toamna anului 1497, redactat de secretarul general al Ordinului, Liborius Nacker, este publicat acum de medievistul Liviu Cimpeanu pentru prima data intr-o editie critica, insotit de o traducere in limba romana dupa originalele in germana si latina medievale, de o solida anexa documentara si de studii introductive. Jurnalul evoca detalii inedite si esentiale legate de contextul politico-militar al epocii si ne ofera o imagine vie a ostii teutone care a suferit infrangerea catastrofala de la Codrii Cosminului.
Lucrarea domnului Liviu Cimpeanu readuce in atentia istoricilor un moment important al istoriei europene, inca insuficient elucidat. Izvorul pe care il pune in circuitul stiintific aceasta lucrare – material derivat din arhiva Ordinului Cavalerilor Teutoni – nu numai ca ofera unele informatii necunoscute pana acum asupra acestui episod cu multiple implicatii internationale, dar impune si reconsiderarea interactiunii fortelor politice implicate…
In istoria noastra, in speta a Moldovei lui Stefan cel Mare, anul 1497 – anume infruntarea ostilor polone si infrangerea lor zdrobitoare – este nu numai un remarcabil moment de referinta al istoriei militare, dar si, in general, al politicii de aparare a caracterului de sine statator al Moldovei in infruntarea dintre marile puteri concurente la dominatie asupra spatiului central- si sud-est european. Lucrarea domnului Liviu Cimpeanu aduce in discutia asupra acestui moment insemnat al istoriei general-europene si romanesti un material documentar pretios, insotit de lamuriri si interpretari innoitoare. Aparitia acestei lucrari va oferi istoriografiei noastre o sursa de informatie valoroasa, eveniment care se cuvine salutat. – Serban Papacostea
Sursa: libris.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris