Basorelieful cu reprezentarea Eroului Cavaler este realizat dintr-un calcar de culoare gălbui, fiind actualmente compus din două fragmente reîntregibile. Fragmentul mai mare era încastrat în zid, cu partea sculptată spre exterior, iar fragmentul mai redus în dimensiuni se afla așezat cu latura decorată spre exterior, sub fragmentul mare. Dimensiunile basoreliefului întregit sunt de 0,55 × 0,48 m, cu o grosime de 0,13 m; registrul reliefului sculptat măsoară 0,41 × 0,33 m, într-un cadru adâncit cu 0,04 m față de chenar. Partea inferioară a chenarului este mai lată faţă de celelalte laterale, prezentând o ruptură pe toată lungimea; partea superioară este redată sub forma unui fronton triunghiular cu două acrotere.
Cavalerul este reprezentat în galop spre dreapta, îmbrăcat cu o tunică prinsă la brâu, pe spate o hlamidă fluturândă, ambele cu pliurile atent redate, iar pe umărul drept personajul poartă o
fibulă de formă circulară, cu care este prinsă hlamida. Capul și bustul cavalerului sunt întoarse către privitor, părul bogat şi buclat, detaliile feţei sunt șterse, mâna stângă ascunsă după gâtul calului, iar cea dreaptă ridicată, ținând un obiect de formă sferică; este încălțat cu sandale. Sub cavaler se observă detaliile uneia dintre curelele de harnașament.
Calul este foarte atent sculptat fiind redate multe detalii anatomice. Coada, atent executată, pare a fi împletită, la fel şi coama, iar căpăstrul şi frâiele se disting și ele foarte clar. Animalul este redat din profil, are o constituție robustă, cabrat, cu piciorul drept din faţă stând pe o proeminență (probabil reprezentând o stâncă?), aflată în faţa altarului. Dintre elementele de detaliu ale calului se disting ochii, nările, urechile şi copitele.
În faţa calului, respectiv în partea dreaptă jos a registrului, este redat un altar dublu profilat. În spatele acestuia este redat „arborele vieții”, cu crengile tăiate, fapt ce face să fie mai lesne vizibil șarpele încolăcit pe trunchi. În partea din dreapta sus se observă și capul șarpelui, iar în partea stângă a acestuia un fruct.
Sursa text si foto: Eroul cavaler pe un nou relief descoperit la Capidava, Mihai Duca, Cercetari Arheologice, XXII, 2015, p. 175-188
Mai multe fotografii pe Facebook:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris