Ocupațiile comunităților culturii Vinca din Banat și din Oltenia

carturesti.ro

În ultimele decenii arheologii români acordă tot mai multă atenție problemelor legate de ocupațiile oamenilor care au trăit în cursul epocii neolitice, pe teritoriul țării noastre.

O serie de date, pe care le considerăm ca fiind importante şi interesante le prezentăm în lucrarea noastră referitoare la ocupațiile principale prin care comu- nitățile culturii Vinča din Banat şi din Oltenia îşi asigurau necesarul de hrană.

Cercetătorii noştri sunt de acord că principala ocupație a acelor comunități era cultivarea primitivă a cerealelor, ceea ce asigura un mod de trai sedentar şi necesita alegerea pentru organizarea aşezărilor a unor terase mai întinse, potrivite pentru cultivare.

Până în prezent documentarea privind această ocupație în ținuturile la care ne referim nu este prea bogată, dar considerăm că datele strânse sunt utile.

Cele mai vechi indicii privind cultivarea plantelor de către purtătorii culturii Vinča din Banat, datează din timpul fazei Vinča A și au fost obținute prin săpă- turile arheologice din aşezarea de la Gornea (Jud. Caraş-Severin) din anii 1973 şi 1974, când prin flotarea cu grijă a pământului scos din gropile bordeielor nr. 16 şi 21/a, efectuată de către colaboratorii englezi ai colectivului, s-a ajuns la descoperirea unor boabe carbonizate care au aparţinut următoarelor plante cultivate în aşezarea de la Gornea.

Sursa: Eugen Comșa, Ocupațiile comunităților culturii Vinca din Banat și din Oltenia, Analele Banatului, Serie Nouă, 6, 1998, p. 121-128 Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!