Singidava – Cetatea dacică de la Cugir

flanco.ro/

Cetatea dacică de la Cugir este considerată a fi Cetatea Singidava, menționată de Ptolemeu ca fiind cea mai mare și mai bogată cetate de pe valea Mureșului. Aceasta a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare a Sarmizegetusei din munții Orăștiei și datează din secolele III-II î.Hr. Vestigiile de locuire găsite pe dealul cetății datează din secolele V-IV î.Hr., iar amenajarea propriu-zisă a fost realizată în secolele III-II î.Hr.


Au fost descoperite aici locuințe dacice, gropi de provizii, ceramică, monede și artefacte din lumea grecească sau romană. Cele mai importante descoperiri au fost cele patru morminte tumulare de incinerație din necropola cetății, în special „Mormântul princiar” presupus a fi aparținut unui tarabostes local. Cercetările arheologice făcute în anii ’70 au ajuns doar la terasele cetății, iar vârful, cetatea propriu-zisă, a rămas necercetată. În prezent, Cetatea dacică de la Cugir este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea de „Situl arheologic de la Cugir Cetăţuia” la poziţia 55.

Aşezarea fortificată de tip dava, iniţial identificată ipotetic cu Singidava menţionată de Ptolemeu, are două nivele de locuire, unul din sec. III-II a. Chr., iar al doilea din sec. I a. Chr. – I p. Chr. S-au dezvelit locuinţe de suprafaţă ori adâncite şi numeroase gropi, recoltându-se un bogat şi variat material arheologic constând în ceramică, unelte, podoabe etc. Fortificaţiile constau în valuri de pământ şi un zid de piatră folosind ca liant lutul.

În anul 2019, la cca 2200 m vest de cetate, pe valea Dăii, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara, a fost descoperit un vas din calcar de mari dimensiuni (cca 95 cm înălţime, 60 cm lăţime), cu o secţiune patrulateră în plan orizontal, asociat unor fragmente ceramice de factură dacică. Ar putea fi luată în considerare existenţa unei alte aşezări dacice în acest punct, parte din hinterlandul cetăţii de pe Dealul Cetăţii.

Mai multe detalii aici
Sursa: visitcugir.ro (click pe poza pentru a mari)
Sursa: visitcugir.ro
Sursa: visitcugir.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

1 thought on “Singidava – Cetatea dacică de la Cugir”

  1. Pingback: Cugir-Cetate. Recuperarea unei cetăți dacice uitate - Istorie Veche

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!