Recomandare carte de istorie – Doamna Elena Cuza

libris.ro

Elena Cuza s-a nascut la Iasi in 1825, ca fiica a postelnicului Rosetti si a Catincai Rosetti, iar la varsta de 19 ani s-a casatorit cu Alexandru Ioan Cuza, cel care avea sa devina domnitorul Principatelor Unite.

Ea este un model de virtute, intelepciune, modestie si bunatate. Prin ochii plini de dragoste si devotament ai Elenei Cuza il putem cunoaste totodata si pe domnul romanilor, cu virtutile lui, pe care doamna le-a adus in atentia poporului cu orice prilej, dar si cu slabiciunile lui, pe care Elena a stiut intotdeauna sa le minimizeze, incurajandu-l sa mearga mai departe, pentru binele poporului si al tarii: „Esti bun, Maria Ta! Esti intelept si-ti iubesti mult neamul; cu aceste insusiri poti stapani fara teama si o imparatie.”

Daca in prima parte a vietii s-a implicat, alaturi de domnitor, in buna organizare a tarii si s-a preocupat de educatie, considerand invatamantul prioritar pentru luminarea poporului, Elena Cuza si-a dedicat cea de-a doua parte a vietii activitatii de binefacere, precum si vietii monahale: „Daca viata lunga ce am dus-o este o pedeapsa pentru ingratitudinea multora, am cel putin mangaierea sufleteasca de a fi ajutat pe atatia nevoiasi saraci. As voi sa traiesc cat de mult nu de dragul vietii, ci ca sa ajut pe nevoiasii care altfel ar ramane fara sprijinul de toate zilele.”

Este o lectura placuta, din care descoperim momente memorabile ale istoriei noastre, ce se adreseaza oricui, indiferent de varsta. 


Sursa: librex.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!