Amfiteatrele erau construcții publice din aproape toate orașele romane. Articolul „Semnificatia socio-demografica si politica a amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa” se concentrează asupra amfiteatrului de la Sarmizegetusa, analizând semnificațiile sociale, demografice și politice ale principiilor de repartizare a locurilor și a ocupanților acestora. Se descrie structura arhitectonică a monumentului și modul în care spectatorii aveau acces la locurile lor, prin scări exterioare sau încorporate în construcție. Amfiteatrul de la Sarmizegetusa se încadrează în tipul II de amfiteatre, care utilizează o structură de zidărie pentru a susține tribunele, însă se întâlnesc și elemente ale tipului I, care utilizează rambleuri naturale sau artificiale de pământ. Se crede că spațiul din spatele zidului de incintă al arenei era un podium, care era umplut cu pământ tasat pentru a susține greutatea băncilor de piatră și a spectatorilor. Textul menționează că la capetele axei scurte a arenei, podium-ul era întrerupt de podia magistratus, deasupra căreia erau dispuse două loji de onoare.
Engleza:
The socio-demographic and political meaning of the amphitheater al Ulpia Traiana Sarmizegetusa The author discusses the socio-demographic and political meaning of the amphitheater at Sarmizegetusa, based on the architectural structure of the monument and on the analysis of the inscriptions designated places.
Sursa: Biblioteca Digitala
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris