Capidava – „cetatea de la cotitura” Dunării din Dobrogea

Pe Emilia Nicolaescu o cunoaștem de la Televiziunea Română, de la emisiunea „Locuri, oameni și comori”. În ediția Istorie Veche premium pe care o lansăm pe 14 mai, aflăm poveștile cetății străvechi Capidava, construită de căpeteniile geților din Sciția Minor și care a fost aparent capitala regatului lui Dapyx. Mai jos este un fragment din articolul semnat de Emilia Nicolaescu:


Vedere aeriana a cetatii Capidava – sursa: Youtube TVR

La jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă se află o cetate antică cu o istorie tumultoasă. A avut perioade de glorie, așa cum a avut și perioade de ruină și uitare. Nu s-a vorbit prea mult despre acest loc pentru că până acum nu oferea nimic, nici de văzut nici de înțeles. Dar lucrurile s-au schimbat în ultimii ani și astăzi cetatea dacică de pe malul Dunării a renăscut. Ea se numește Capidava și povestea ei este cea a supraviețuirii.

Cetatea Capidava, care se află la 20 de km nord de Cernavodă, pe drumul ce duce la Hârșova,  fost construită de căpeteniile geților din Scitia Minor, apoi a devenit un important castru roman și în final una dintre cele mai mari necropole bizantine din țară. Faptul că ea a stat izolată și în ruină a fost un avantaj pentru că în acest fel s-a conservat mai bine decât multe altele. De fapt este cea mai bine păstrată cetate de frontieră dunăreană a Imperiului Roman.

A fost descoperită de Vasile Pârvan, dar după câteva cercetări, a fost destul de repede abandonată. Primele studii au început în anul 1924 și au fost conduse de către un elev iubit al lui Vasile Pârvan, arheologul Grigore Florescu. Și au continuat până la moartea sa în anul 1960 când iar s-au oprit cercetările. Dar cetatea s-a păstrat foarte bine cu zidurile sale înalte de 6-7 metri. Și cel mai important este că nu i-a fost suprapusă nicio locuire modernă, care ar fi distrus-o.

Poți să cumperi acces pentru întregul articol mai jos. Vei primi toată ediția din mai 2022.




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!