Un celt descoperit la Gornăcel, jud. Gorj ce datează din perioada timpurie a epocii fierului

Celtul descoperit recent la Gornăcel (jud. Gorj), într-o zonă înaltă cu o bună vizibilitate asupra văii Jiului, a fost supus investigaţiilor prin metoda fluorescenţei de raze X şi imagistice în vederea determinării compoziţiei metalului şi pentru a se obţine informaţii de natură tehnologică. Piesa a fost făcută din bronz, fiind identificat un nivel ridicat de staniu.

Cu ajutorul tomografiei computerizate au fost precizate zonele cu porozitate crescută ale celtului, precum şi forma şi dimensiunile tubului pentru fixarea mânerului. Celturi similare ca formă şi decor au fost găsite, cu precădere, în estul Serbiei, sud-vestul şi sud-estul României. Piesa de la Gornăcel se datează în Ha A2/B1.


În primăvara anului 2021, în colecţia Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” a intrat un topor – celt întreg. Piesa a fost descoperită, cu detectorul de metale, pe o pantă uşoară, chiar sub coama unui deal situat la cca 1 km nord – est faţă de satul Gornăcel (com. Schela, jud. Gorj), coordonatele fiind 45°10ʹ57ʺ N, 23°20ʹ18ʺ E2 (Pl. 1). Locul descoperirii se află la 480 m altitudine, cu vizibilitate foarte bună asupra văii Jiului (Pl. 1/3). Celtul a fost îngropat la cca 0,35 – 0,40 m adâncime faţă de suprafaţa actuală a solului, aşezat pe una dintre feţele late (Pl. 2/1). În umplutura gropii săpate pentru dezvelirea piesei au fost găsi te urme de cărbune, bucăți de chirpici și fragmente ceramice atipice care nu pot oferi informaţii de natură cronologică (Pl. 2/2). Este, însă, foarte probabil ca prezenţa acestora în preajma celtului să nu fi fost întâmplătoare, ci toate să fi fost depuse împreună.

Celtul a fost găsit de Robert Viorel Brădiceanu şi predat Direcţiei de Cultură Gorj la începutul lunii martie 2021, acesta oferind toate informaţiile despre lo cul şi condiţiile de descoperire, precum şi fotografii din momentul dezvelirii piesei. O cercetare de suprafaţă a zonei, în data de 31 martie 2021, nu a dus la identificarea altor obiective arheologice.

Sursa foto: academia.edu
Sursa foto academia.edu
Sursa foto academia.edu


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!