Tezaurul de la Pietroasa a fost descoperit în martie 1837 de doi țărani în timp ce lucrau într-o carieră de piatră de pe dealul Istrița (750 m). Din tezaurul compus inițial din 22 de piese, autoritățile au recuperat doar douăsprezece, în greutate totală de aproape 19 kg. Tezaurul se compune din vase și podoabe, dintre care cinci sunt lucrate doar din aur: un platou mare (lanx), o cană (oenochoe), o pateră cu decor în relief și o statuetă în centru, un colan cu inscripție și un colan simplu, și celelalte șapte piese sunt împodobite cu geme: un colan, patru fibule și două vase poligonale (unul octogonal și altul dodecagonal). Numele popular al tezaurului, „Cloșca cu puii de aur”, a fost inspirat de formele fibulelor (cea mare „cloșca” iar celelalte „puii”). Datat către mijlocul secolului al V-lea p.Chr. și reprezentând o acumulare de valoare materială și simbolică realizată de-a lungul unei perioade lungi de timp, Tezaurul de la Pietroasa înglobează artefacte de un înalt rafinament tehnic, structura ansamblului ducându-ne cu gândul la tezaurele regale ale neamurilor „barbare” afirmate în peisajul politic al secolului al V-lea și mai târziu.
O parte din Tezaurul de la Pietroasa – patera, colanul cu inscripție, cele două fibule pereche – , aflat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, este prezentată în expoziția-eveniment „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, deschisă în perioada 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie al Spaniei din Madrid.
Sursa: Youtube MNIR
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris