Unul dintre cele mai puțin cunoscute monumente dacice, cetatea Ardeu a fost descoperită în secolul al XIX-lea de arheologul maghiar Téglás Gábor. Totuși, în secolul XX cetatea nu s-a mai bucurat de atenția cercetătorilor.
Unde se află cetatea Ardeu și de ce este importantă?
Cetatea Ardeu a fost o cetate dacică, situată pe un deal la sud de satul Ardeu din județul Hunedoara. Situl arheologic cuprinde acest deal, numit “Cetățuii”, zonele joase din jurul acestuia și “Dealul Judelui”, platou aflat la poalele Cetățuii. Accesul către vârful dealului este destul de dificil, dat fiind faptul că toți cei patru versanți ai acestuia sunt abrupți.
Chiar și în zilele noastre mai putem observa anumite porțiuni din ceea ce pare să fi fost cea mai accesibilă cărare către cetate. Aceasta era situată pe partea nordică. De asemenea, se mai poate distinge ușor și cea de-a doua cale de acces, urcând pe fața estică a dealului și cotind spre vest [1].
Istoric
Cel mai probabil, cetatea a funcționat între secolul I î.Hr. și secolul al II-lea d.Hr, sfârșitul acesteia fiind strâns legat de cele două războaie daco-romane. Totuși, este foarte probabil ca dealul Cetățuii să fi fost locuit în mai multe perioade istorice:
“Mai trebuie menţionat că dealul “Cetăţuie” a fost locuit şi chiar fortificat şi în alte perioade. Astfel, datorită materialului arheologic descoperit, putem afirma că platoul superior şi terasele dealului “Cetăţuie” au fost locuite de purtătorii culturii Coţofeni, în epoca bronzului, în prima epocă a fierului, în perioada post romană (secolul IV) şi în evul mediu.” [2]
Dacă nu aveți timp pentru a vizita fizic cetatea, o reconstituire a construcției dacice poate fi văzută mai jos.
Clădirile cetății
În nordul crestei se poate observa o ridicătură de pământ, loc ideal pentru cea mai importantă clădire din cetate – clădirea nobilului. Fundația zidurilor acesteia a fost clădită cu piatră locală și lut, fiind înălțată cu unul sau două etaje cu pereți din lemn. Acoperișul era format din șindrilă. În fața clădirii se poate observa cum piatra a fost netezită cu atenție, formând, cel mai probabil, curtea palatului.
Pe partea opusă palatului nobilului, în sudul crestei, se aflau casele celor de rang inferior. Acestea erau construite din lemn și aveau o suprafață locuibilă foarte mică, de aproximativ 10 metri pătrați. Se observă, astfel, diferența dintre clasele sociale.
“Privită într-o astfel de cheie, cetăţile dacice încep să ni se dezvăluie într-o lumină care le apropie de castelele din evul mediu. Reşedinţele nobiliare se remarcă prin contrastul faţă de aşezările care se dezvoltă întotdeauna la poale, unde diferenţa de nivel marchează cu multă claritate ierarhiile sociale. Măreţia şi strălucirea reşedinţei nobiliare iese şi mai mult în evidenţă prin comparaţie cu modestia emanată de aşezarea de la poalele cetăţii.” [1]
Una dintre cele mai interesante clădiri din grupul sudic este ceea ce s-a demonstrat a fi un atelier de fierar. Deși ateliere de metalurgie au mai fost descoperite și în alte zone dacice, atelierul din cetatea Ardeu se distinge de acestea. Aici se prelucra atât bronzul, cât și argintul, plumbul sau materiile dure animale.
Descoperiri arheologice
Cetatea Ardeu și împrejurimile acesteia constituie un sit arheologic extrem de bogat, cuprinzând obiecte datate în perioade diferite ale istoriei. Au fost descoperite, astfel, obiecte din ceramică din secolul al X-lea, dar și din secolele XV-XVI. De asemenea, au fost excavate obiecte aparținând perioadei dacilor, însă numărul acestora este destul de redus.
De-a lungul timpului, cetatea Ardeu a devenit un mic șantier de învățare pentru cei care studiază arheologia. Între anii 2002 și 2003, studenți ai Universității “1 Decembrie” din Alba Iulia au avut parte de primul contact cu un sit arheologic. În 2015 și 2016, studenți ai “Universității de Vest” din Timișoara au avut parte de aceeași experiență [4].
Considerații pentru viitorul sitului arheologic
Părțile păstrate ale monumentului dacic de la Ardeu încă mai au nenumărate secrete care vor să fie deslușite în viitorul apropiat. Totuși, în acest moment prioritatea este reprezentată de păstrarea, conservarea, îngrijirea și împărtășirea celor scoase la iveală de arheologi. Ele sunt parte din moștenirea localnicilor hunedoreni. În viitor, ne dorim ca autoritățile să pună mai mult accent pe conservarea acestor bunuri neprețuite, întrucât aici se află o bună parte din istoria noastră. O istorie veche, dacică, plină de taine ce așteaptă să fie descoperite [5].
Mai jos, dr. Iosif Vasile Ferencz de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva face o prezentare acestei cetati.
Surse
[1]. https://ardeu.ro/index.php/sit-arheologic/
[2]. http://www.dacoromania-alba.ro/nr22/cartea_dacica.htm, articol extras din lucrările domnului profesor Iosif Vasile Ferencz
[4]. https://www.mcdr.ro/santiere-sistematice/cetatea-ardeu
[5]. https://www.youtube.com/watch?v=uBXjT73WjnQ, Conferințele DACICA, videoconferință pe tema cetății dacice de la Ardeu cu profesorul Iosif Vasile Ferencz.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Excelent, instructiv, la mai multe