Istoria, amalgam de filosofii și păreri

Venio este partenerul istorieveche.ro! Pe https://venio.ro găsești furnizori de echipamente de protecție, cum ar fi măști sau mănuși! Păstrați-vă sănătatea și purtați mască! Înscrie-te aici și fii la curent cu furnizorii noi care sunt adăugați: https://venio.ro/de-ce-echipament-ai-nevoie

Citești în 5 minute!

Data-Center-HistoryObservăm că istoria se scrie prin prisma unor convingeri personale, într-un mod subiectiv. Această abordare este profund greșită. Istoria este o știință, nu este exactă ce-i drept, dar este o știință. Aceasta trebuie văzută în mod obiectiv, prin prisma faptelor și evenimentelor descrise în documente istorice, ce aparțin scriitorilor antici și bineînțeles, prin prisma descoperirilor arheologice. Aceasta este descrierea formală a istoriei. Ulterior, aceasta trebuie studiată și în concordanță cu alte științe moderne, cum ar fi de exemplu genetica sau geologia.

O metodă de abordare și cercetare a istoriei poate fi următoarea (vezi Cuvânt înainte, de Gabriel Gheorghe, Revista Getica, nr. 1-2, 1992, p. 6-7):

Suntem adversari hotărâți ai exagerărilor și protocronismelor de orice fel.

Vom adopta o linie de gândire independentă, excluzând orice tendință spre aspecte care limitează rațiunea, distanțându-ne atât de tracomanie cât și de latinomanie, de slavomanie și de francomanie ca și de orice alte manii care au bântuit și mai bântuie în principal lingvistica, dar de care nu sunt ferite nici alte științe umaniste.

Ne ne vom lăsa seduși decât de știință, de rigorile și incomoditățile ei, și sperăm că vom reuși să nu ne abatem din drumul pe care ni l-am propus, pe care nu întrezărim decât o singură zeitate: adevărul, o singură metodă: argumentația riguroasă, edificatoare, un singur țel: sporirea cunoașterii, într-o zonă existențială ca aceea de care ne ocupăm, în care cunoașterea este atât de puțină.

Sursa foto.

Vezi articolul în engleză ->

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.