476 pagini
Fontes ad Zalmoxin pertinentes accedunt fontes alii historiam religionum Thracum Getarum Dacorumque spectantes / Izvoare privitoare la Zalmoxis şi alte pasaje referitoare la religia tracilor, geţilor şi dacilor
Zalmoxis este un subiect care generează neîncetate controverse, exercitând totodată o fascinație constantă în peisajul istoriografic românesc. Fenomenul este desigur paradoxal, pentru că se ştiu extrem de puține despre această figură – or, tocmai acesta este ingredientul care permite succesiunea de nesfirsite speculații. La fel de paradoxal este şi faptul că, într-o istoriografie care s-a obişnuit să revendice o religiozitate deosebită a strămoşilor (total iluzorie însă – vezi mai jos), de foarte puţine ori comentariile au pornit de la textele antice, și mai ales de la textele antice cu adevărat pertinente. Mai mult decât atât, un corpus al tuturor surselor antice despre Zalmoxis lipsea: repertoriul consacrat FHDR, consultat cu comoditate în lipsa edițiilor critice, pe de o parte rare, pe de altă parte inacesibile din cu totul alte motive celor mai mulți antichizanți sau pasionați de istorie, este în realitate selectiv şi nu îngăduie o justă apreciere a legendei lui Zalmoxis.
Repertoriul prezent, rod al mai multor ani de anchete în bibliotecile occidentale, este de fapt un complement, destinat unui public avizat, al monografiei despre Zalmoxis apărută în 2008 tot la Iaşi, la editura Polirom: Zalmoxis de la Herodot la Mircea Eliade. Istorii despre un zeu al pretextului„. În acea carte am comentat pe larg tradițiile literare antice şi medievale despre personajul get, fără a da însă, din motive evidente, şi textele originale. Ele sunt strânse acum, însoţite de traduceri şi de note explicative, pentru a oferi un instrument de plecare pentru o cercetare sau de verificare a unor teorii, dar şi pentru a permite o mai bună înţelegere a felului în care trebuie privite şi folosite aceste indispensabile „izvoare”.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.