Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric – Hanul Greci

Hanul Greci, una dintre bijuteriile istorice ale Bucureștiului, se înalță printre edificiile marcante ale orașului. În inima sa găzduiește biserica lui Ghiorma Banul, o ctitorie datând de la jumătatea secolului al XVI-lea. Descoperirile arheologice din anii 2007-2009 au dezvăluit trei laturi ale acestui han din secolul al XVIII-lea, împreună cu fragmente din cimitirul învecinat și clădiri adiacente. Situat pe strada Lipscani, strada Smârdan și strada Stavropoleos, hanul Greci a cunoscut două faze majore de existență, subliniate de 55 de morminte descoperite în cimitirul din apropiere.


Probabil ridicat în timpul reconstruirii mânăstirii Greci în 1747, hanul a devenit un punct central al vieții sociale la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pictura detaliată a artistului francez Denis August Marie Raffet, realizată în 1837, prezintă biserica și hanul Greci în toată splendoarea lor. Cu 13 prăvălii la parter și camere de locuit mai sus, hanul a fost martor la transformări semnificative de-a lungul istoriei sale. După „marele foc” din 1847, hanul a fost demontat și mutat mai la nord pentru a face loc lărgirii străzii Stavropoleos.

Astăzi, locul în care odinioară se înălța Hanul Greci găzduiește sediul BCR, într-o clădire construită de Societatea Dacia-Română. În ciuda dispariției sale fizice, amintirea și importanța istorică a Hanului Greci continuă să trăiască prin descoperirile arheologice și documente, oferind o fereastră în timp spre o epocă îndepărtată a Bucureștiului.

Surse foto: Cimec si Bucurestiul Uitat


Biserica Grecilor (a lui Ghiorma Banul) – gravura, 15 July 1837, Auguste Raffet (1804–1860)


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!