Aurul dacic, mit sau adevăr

libris.ro

O mare obsesie îi bântuie pe istorici, arheologi și pe cei pasionați de misterul aurului dacic! Chiar a existat el în asemenea cantitate? Mai există comori nedescoperite? Unde ar putea să fie ele ascunse? Tezaurul lui Dacebal a existat cu adevărat? A salvat aurul dacic Imperiul Roman? Multe întrebări la care nu am reușit să răspundem pe deplin. Dar să vedem în primul rând, dacă și cât aur a existat pe vremea dacilor și de unde provenea el.


Dr. Ernest Oberländer–Târnoveanu, numismat, arheolog și istoric, directorul Muzeului Național de Istorie a României consideră, studiind toate izvoarele istorice cunoscute, că aurul capturat de romani din Dacia a fost de circa 250 de tone și o cantitate de 10 ori mai mare de argint, pentru că în antichitate și în Evul Mediu, raportul obișnuit dintre aur și argint era de minimum 1 la 10, deci la o tonă de aur trebuia să fi fost produse cel puțin 10 tone de argint. Însă izvoarele vorbesc numai de partea fiscalizată a prăzii de război, armata romana și statul roman aveau legi foarte precise despre cum se împarte prada, pentru că 20 la suta revenea împaratului adică statului și restul era împărțit proporțional, între ofițeri și soldați.

Când armata romana s-a retras după cel de al doilea război dacic, a trecut podul de la Drobeta și acolo cu siguranță a existat o evidență a prăzii de război, care nu consta doar în obiecte de metale prețioase ci și în sclavi, vite și altele, care erau contabilizate și pentru care trebuiau să plătească taxe.

Uriașa pradă de război luată de Traian, a făcut ca prestigiul Daciei să crească mult și minele de aur de aici, au fost productive pâna la mijlocul secolului al 2-lea.

Deci aur era în Dacia! Marea diferență este că dacii extrăgeau numai aurul aluvionar, adică din râurile Apusenilor, pe când romanii îl extrăgeau din minele de aur, pe care ei le-au construit cu tehnologia și cunoștințele avansate pe care le aveau.

Kosoni de aur de la Muzeul National de Istorie al Romaniei

Textul complet este in editia Istorie Veche decembrie 2022.

 


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!