Un fals istoric potrivit căruia s-ar fi descoperit un document scris în limba română care datează din 1267 a reapărut în spațiul public. Ocazia a fost legată de recentele descoperiri arheologice făcute pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3. Arheologii clujeni au găsit în două situri diferite artefacte din epoca fierului și din cea romană. Ce este adevărat și ce nu din această poveste istorică, aflați din reportajul audio.
Totul a pornit de la o postare pe pagina proprie de Facebook a primăriței comunei clujene Tureni, Daniela Mănăilă. Ea a anunțat că arheologii au descoperit vestigii care dovedesc că ”Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști”.
Mai mult, edilul din Tureni susține că ”aceste descoperiri se adaugă dovezii că aici trăiesc români de sute de ani. Există la arhive un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română”, a mai scris primărița din Tureni. Doar că așa-zisul document la care face referire primărița comunei Tureni nu este nici în română, ci în latină, iar istoricii s-au pronunțat asupra veridicității sale încă din secolul al XIX-lea, după cum explică arheologul Cristian Dima, cel care a făcut alături de alți arheologi ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei, descoperirile recente.
”Bineînțeles că nu este adevărat. În primul rând, un astfel de document în pământ să îl găsim ar fi aproape spre imposibil, pentru că hârtia, fiind un material organic, nu prea rezistă în pământ. Acuma eu nu sunt specialist pe epocă, dar da, s-a vorbit despre document, despre un document care ar fi de atestare a comunei și care este cunoscut în arhivele românești și maghiare. Unii colegi istorici chiar medieviști s-au și pronunțat asupra subiectului că ar fi vorba de un document falsificat undeva în secolul 19 și, de fapt, atestarea documentară a Tureniului este un alt document. Eu nu sunt expert pe epocă și nu pot să vă spun, nu știu de unde s-a făcut asocierea asta. Probabil cineva a vrut să lege cumva de existența unor comunități din antichitatea clasică cu acest document, dar legătura este departe. Noi încă în momentul de față, în săpătură nu am găsit nici măcar un fragment medieval, darămite documente”, a explicat Cristian Dima.
Sursa: rfi.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris