Tipia Ormenisului

TEZAURUL DE BRĂȚĂRI DACICE DE LA LUPȘA, COM. HOGHIZ, JUD. BRAȘOV

A doua epocă a fierului, secolului I a. Chr.
Autori: Mitran Gheorghe Expert M.C. patrimoniu- DJC. BV
Postolea Raluca- consilier superior DJC BV

CONTEXTUL DESCOPERIRII


La începutul lunii decembrie, 2021, un pasionat căutător, dl. Adrian Chițea, posesor autorizat de detector metale, din localitatea Cuciulata, jud. Brașov a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din jud. Brașov, predate institutiei Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, ca și bun arheologic descoperit întâmplător de către un amator – un grup de podoabe, în nr. de trei – brațări – realizate din argint, găsite în aceeași locație, pe teritoriul localității, Lupșa (com.Hoghiz, jud. Brașov), zona Pădure – deal- versantul sudic , la o adâncime de aproximativ 45 cm, sub două lespezi de piatră.
În sol, în general, piesele metalice – obiecte de argint, sunt acoperite de produși de coroziune ai acestuia, au culori variate, patina diferind de la un obiect la altul, dând pieselor nuanțe diferite, fie slab roșiatice, cu reflexe verzui. Citeste mai mult

Dacii din Sud-estul Transilvaniei. Procese de centralizare, agregare socială și practici rituale

Dacii din Sud-estul Transilvaniei. Procese de centralizare, agregare socială și practici rituale.

La acest webinar vă propunem să ne însoțiți într-o incursiune fulger în arheologia numeroaselor puncte fortificate și a locurilor cu depuneri sacre de la sfârșitul epocii fierului, cercetate recent în Sud-Estul Transilvaniei. Este această lume a munților împăduriți, a micilor depresiuni mlăștinoase, una rurală, dispersată și izolată? Doar aparent, pentru că indiciile proceselor de centralizare socială ce caracterizează întreaga epocă târzie a fierului, începând din Vestul Europei, nu numai că nu lipsesc, dar se materializează în forme particulare – ce pun accent pe controlul și organizarea unui teritoriu mai larg, nu doar pe dezvoltarea singulară a unor puncte centrale. Caracteristice sunt, totodată, și referințele la valori colective din epoci mai vechi, cum ar fi reutilizarea locurilor sacre sau a tehnologiilor cu valoare simbolică de ridicare a incintelor din pământ ars, dar și puternica componentă rituală – principala sursă de vestigii arheologice în care recunoaștem, în regiunea Curburii Interne a Carpaților, formarea unor entități colective ce acționează unitar, mai ales începând cu perioada lui Augustus.

Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!