tezaur dacic

TEZAURUL DE BRĂȚĂRI DACICE DE LA LUPȘA, COM. HOGHIZ, JUD. BRAȘOV

A doua epocă a fierului, secolului I a. Chr.
Autori: Mitran Gheorghe Expert M.C. patrimoniu- DJC. BV
Postolea Raluca- consilier superior DJC BV

CONTEXTUL DESCOPERIRII


La începutul lunii decembrie, 2021, un pasionat căutător, dl. Adrian Chițea, posesor autorizat de detector metale, din localitatea Cuciulata, jud. Brașov a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din jud. Brașov, predate institutiei Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, ca și bun arheologic descoperit întâmplător de către un amator – un grup de podoabe, în nr. de trei – brațări – realizate din argint, găsite în aceeași locație, pe teritoriul localității, Lupșa (com.Hoghiz, jud. Brașov), zona Pădure – deal- versantul sudic , la o adâncime de aproximativ 45 cm, sub două lespezi de piatră.
În sol, în general, piesele metalice – obiecte de argint, sunt acoperite de produși de coroziune ai acestuia, au culori variate, patina diferind de la un obiect la altul, dând pieselor nuanțe diferite, fie slab roșiatice, cu reflexe verzui. Citeste mai mult

Tezaurul dacic de la Cehei

Doi copii, pe nume Mălin şi Gigel Lazoc, au descoperit în 25 aprilie 1986, în apropiere de Şimleu_Silvaniei, la Cehei, un tezaur care avea să devină, în timp, unul dintre cele mai valoroase tezaure dacice din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău.

Tezaurul de la Cehei

Trei brăţări, o fibulă şi un lanţ din argint – toate de factură dacică, precum şi 552 de monede de argint – drahme greceşti, au fost descoperite de copii în timp ce scoteau pământ dintr-un versant al deluţului din spatele casei. Citeste mai mult

Tezaur dacic – recomandare de mini-documentar

Locuri, oameni şi comori: Tezaurul dacic, înapoi acasă

In acest scurt documentar de 24 de minute este prezentata povestea monedelor de tip Koson din aur si argint: cum au fost descoperiti, braconati si recuperati de statul roman pentru a intra in patrimoniul national.

Monede Koson – sursa: captura Youtube TVR
Monede Koson – sursa: captura Youtube TVR
Monede Koson – sursa: captura Youtube TVR
error: Continutul este protejat!