Rusia Kieveana

Rusia Kieveană – sămânța aspirațiilor imperialiste ale Rusiei ultimului mileniu

Letopisețul Laurențian, una dintre cele mai cunoscute versiuni ale Cronicii vremurilor trecute, surprinde în detaliu momentul în care Oleg reușește să pună mâna pe Kiev, declarând acest oraș ca fiind mama tuturor orașelor rusești:

He then came to the hills of Kiev, and saw how Askold and Dir reigned there.(…)They killed Askold and Dir, and after carrying them to the hill, they buried them there, on the hill now known as Hungarian, where the castle of Ol’ma now stands. Over that tomb Ol’ma built a church dedicated to St. Nicholas, but Dir’s tomb is behind St. Irene’s. Oleg set himself up as prince in Kiev, and declared that it should be the mother of Russian cities. ” Citeste mai mult

Revizionismul istoric al unui dictator

autor Adrian Anghel

Astăzi vă propun o călătorie istorică pe 3 distanțe diferite: în istoria medievală, istoria modernă și interbelică și în cea contemporană. Las la final și o recomandare de cărți despre dictatorul care a crescut între noi în ultimii 20 de ani și care acum provoacă ordinea lumii așa cum o știm folosindu-se de forță militară.

Rusia Kieveana in anul 1054 – dupa moartea lui Yaroslav I. Sursa: wikipedia.org

Să mergem întâi în secolul 9 d.Hr. pe teritoriul Rusiei Kievene fondate pe vikingul vareg Rurik. Aceasta era o federație de state slave, baltice și finice. Rusia Kieveană e un termen inventat în secolul 19 pentru a determina perioada când centrul era în Kiev. Pe această istorie se bazează Vladimir Puțin când a „scris” un articol propagandistic denumit „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și publicat și în limba engleză pe website-ul Kremlinului:
„Rușii, ucrainenii și belarușii sunt toți descendenți din Anticul Rus (de ce Anticul Rus și nu Rusia Kieveană?), care era cel mai mare stat din Europa. Triburile slave și alte triburi de pe vastul teritoriu – de la Ladoga, Novgorod și Pskov până la Kiev și Cernigov – erau legate între ele printr-o singură limbă (la care acum ne referim ca rusă veche), legături economice, domnia prinților dinastiei Rurik. , iar – după botezul Rusiei Kievene – credința ortodoxă. Alegerea spirituală făcută de Sfântul Vladimir, care a fost atât Principe de Novgorod, cât și Mare Principe de Kiev, determină și astăzi în mare măsură afinitatea noastră.” Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!