Reduceri!

Scuturile din Dacia – autor Dorel Bondoc

120,00lei

Availability: În stoc

Cartea SCUTURILE DIN DACIA, apărută la Craiova în anul pandemic 2020, reprezintă prima și singura sinteză de acest gen din România. Este drept că au mai fost publicate contribuții în acest sens, însă acestea tratează doar o anume perioadă de timp sau numai anumite piese.

Lucrarea noastră se prezintă sub forma unei abordări unitare ce conține patru capitole distincte: scuturi din Dacia preromană (scuturi celtice și dacice), scuturi din Dacia romană, scuturi vandale și scuturi din epoca romană târzie. Așadar, cu privire la această categorie de armamament defensiv, este acoperită  o perioadă de aproape 1000 de ani.

Scuturile antice au apărut și s-au dezvoltat în strânsă relație cu evoluția celorlalte arme și piese de echipament militar. Din acest punct de vedere, avem de-a face cu scuturi dintre cele mai evoluate, până la cele rudimentare, toate realizate într-un singur scop: protejarea corpului de loviturile adversarului.

În debutul cărții a fost prezentat stadiul actual al cercetărilor împreună cu istoriografia de specialitate, urmate fiind de o trecere în revistă a izvoarelor literare ce fac referire la scuturile antice. Piesele au fost prezentate în ordine cronologică, cu o descriere tehnică, tipologie, dimensiuni și datare. Ilustrația este extrem de bogată și constă în desene, precum și fotografii alb-negru, dar mai ales color. În vederea unei facile înțelegeri a problematicii, au fost redate  reconstituiri și  reprezentări de scuturi de pe monumentele sculpturale ale vremii. În sfârșit, pentru ca lucrarea să fie accesibilă și necunoscătorilor de limbă română, a fost tradusă integral în limba engleză.

Pentru toți cei interesați de istorie veche și arheologie, cartea SCUTURILE DIN DACIA, reprezintă un instrument de lucru și deopotrivă, o culegere de informații extrem de utile. Având în vedere sumara descriere din aceste rânduri, dar și alte aspecte nepomenite aici, o recomandăm călduros, tuturor.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Scuturile din Dacia – autor Dorel Bondoc”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

S-ar putea să-ți placă și…